Kétpercesek,  KultúrTér

5 könyv, amiből filmet készítenék

Amikor neki kezdtem ennek a cikknek olyan könnyűnek gondoltam. Bedobok 5 könyvet, összeszedem a gondolataimat, és jó lesz. Aztán órákig álltam a könyvszekrényem előtt, mire nagy nehezen választani tudtam. Már csak amiatt is, mert sok kedvenc könyvemből már készült film, de még így vekengtem.

Morfondírozásom, vekengésem ezennel véget ért. A lista elkészült. Nektek van kedvenc könyvetek, amit szívesen látnátok képernyőn? Íme a mi kedvenceink, mert Detti Eszter és Piros is adott 1-1 tippet, hogy melyik műből lehetne pazar filmet készíteni.

Amikor lebilincselő könyvet olvasok, olyankor mindig elgondolkodom azon, hogy milyen jó lenne viszont látni filmen. Elképzelem a szereplőket, a díszletet, a tájat, a ruhákat, hallom a hangjukat, látom ahogy a mozognak. Egy szó, mint száz, aki olvas, az közben fejben filmet is forgat. Ezért úgy gondolom, hogy minden olvasó ember fejében egy jó könyv kapcsán 2 gondolat biztosan átsuhan. Az egyik: én is könyvet akarok írni. A másik pedig de jó lenne filmre vinni. Bárcsak valaki megfilmesítené… Ha meg valaki tényleg megteszi, hát volt már úgy, hogy nem azt kaptuk, amit vártunk. Ekkor jönnek a világmegváltó gondolatok, hogy ha én forgattam volna, akkor biztosan nem ilyen lenne a film! Viszont olyan is akad a könyvesfilmek vagy filmeskönyvek között, hogy leesett az állam, és pont olyan szerelmes lettem a filmbe, mint a könyvbe. 

Saját könyveim

Nézzük 5 könyv, amit filmre vinnék.

Első: Pap Éva: És újra felkel a nap. Szavakkal nehéz összefoglalni milyen könyv élmény volt nekem Eszti története. Az év könyve díjat nálam ő vitte el. Nagyon jó lenne filmen is viszont látni.

Második: természetesen Böszörményi Gyula a teljes Ambrózy báró sorozat. Volt róla szó, hogy megfilmesítik, de sajnos ez egyenlőre nem valósul meg.

Harmadik: Bart István: A boldogtalan sorsú Rudulf trónörökös. Nagyon szeretem a Habsburgok történetét, és nagyon szívesen látnám Rudolf kaotikus életét viszont, hiszen ha van élettörténet, akkor az övé a magamódján nagyon is különleges.

Negyedik: André Castelot: Miksa és Sarolta, Egy Habsburg pár Mexikó trónján. Tovább kalandozva „Habsburgiában”, azért Miksa és Sarolta élete igencsak tragikus, mégis elfeledett. Nem könnyű Ferenc József árnyékában élni, aki még le is mondtatja testvérét főhercegi jogairól. Átláthatatlan és bonyolult családi kapcsolatok, elfeledett életutak, rivalizálás.

Ötödik: Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány, egy fantasztikus gyerekkönyv, nem csak kicsiknek. Ahogy szoktam mondani gyermeklelkű felnőtteknek is, mint amilyen én is vagyok. Jóhegyi Laci és Aranka bebizonyítja nekünk, hogy a könyvtár király, olvasni menő, és Micimackó még sem csekély értelmű medvebocs…igazi lélek-wellness ez a kalandos történet.

Bónusz 3 könyv a lányoktól.

Detti: Christelle Dabos: Tükörjáró sorozat. Sajnos nyilatkozni nem tudok a könyvről, illetve könyvekről, mert szánom bánom bűnömet, de egyetlen sort sem olvastam el eddig belőle. Eddig. Viszont ha Detti azt mondja jó könyv, akkor az jó könyv, és ha szerinte filmvásznon a helye, akkor annak úgy is kell lennie. Vagy kellene lennie.

Eszter: Harcos Bálint: Petya és Tulipán. Még egy gyerekkönyv a listán. Így plusz egy könyv az elolvasandó mesék listáján. Gyerekkönyv szakértőnk Eszter tanácsára már én is több könyvet olvastam itthon a gyerekeknek, és lettek kedvencek. Petya és Tulipán kalandjaiból, biztosan klassz mese lenne.

Piros: R Kelényi Angelika: Ártatlan trilógia. Fabricius Flóra és Lorenzo Mariani kalandjai, érzelmi hullámvasútja, igazán izgalmas filmélményt tartogatna nekünk. Én mindhárom részt futószalagon olvastam. A második rész adott plusz egy indokot, hogy Velencébe menjünk a férjemmel.

Mivel producereket, forgatókönyvírókat, filmes szakembereket nem ismerek, így csak ábránd marad, hogy a fenti könyvekből egyszer film lesz. Viszont jó ötlet lehet Nektek, ha épp nem tudjátok mit olvassatok.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük