Kétpercesek,  KultúrTér

Könyvszekrényem kortalanjai

Avagy az 5 legöregebb könyv a polcaimról

Hiszek abban, hogy a könyveknek lelke van. Néha ők választanak minket, máskor mi őket. De egy biztos: az olvasás felszabadít. Egyszerűen lélek wellness.

Én

Ismét neki álltam feltúrni a könyvszekrényem, nem kis feladat elé állítva magam azzal, hogy megkeressem az 5 legöregebb könyvemet, és a 3 legöregebb mesekönyvet a gyerekek polcáról. Jó kis móka illetve munka volt. Így az is megfordult a fejemben, hogy valamiféle időrendet állítok fel a saját polcaimon. Nyilván a Harry Potter és Tolkien szentélyt nem bolygatom. De a többieket talán átmozgatom úgy, hogy a részlegek megmaradnak ugyan, mint „uralkodók” polca, külön klasszikus magyar irodalom szekció és külön kortárs. Külön van az ifjúsági és külön a világirodalom. Ezt a rendszert meghagyom, csak kiadás éve szerint fogom sorba állítani őket. Jelenleg író szerinti bontásban vannak a könyveim.

No de nézzük a legöregebbeket.

  1. Arany János válogatott költeményei, Szépirodalmi Könyvkiadó 1951.
  2. Mark Twain: Tom Saywer kalandjai, Móra Könyvkiadó 1954.
  3. Erich Kastner: A két Lotti, Móra Ferenc Könyvkiadó 1958.
  4. Fekete István: Téli Berek, Móra Könyvkiadó 1959.
  5. Hunyadi József: Pepító, Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó 1961.

Azért azt el kell mondanom ezekkel könyvekkel kapcsolatban, hogy ezeket, mind a nagyszüleimtől örököltem, és féltve őrzött kincsként tartom őket. Imádom, hogy régiek, hogy megsárgultak a lapjaik, hogy magukban hordozzák gyerekkorom emlékeit. Hiszen ha beszélni tudnának, akkor elmondhatnák, hogy láttak engem felnőni. Nehéz ezt az érzést most megfogalmazni. Nehéz ezt most könnyek nélkül leírni. Ezek a könyvek amellett, hogy kortalanok az életem egy részét is magukba zárják. 21 évet az életemből.

Most pedig jöjjön a 3 legöregebb könyv a gyerekszobából.

  1. Kisgyermekek nagy mesekönyve, Móra Ferenc Könyvkiadó 1955.
  2. Móra Ferenc: Zengő ABC, Móra Ferenc Könyvkiadó 1958.
  3. A.A. Milne: Micimackó, Móra Könyvkiadó 1967.

Micimackót még anyukám kapta a 10. születésnapjára, anyukám pedig idén töltötte a 60. születésnapját. Ez a példány sok generáción átment a családban. Olvasta anyukám, az ő húga, az unokatestvérei, majd a tesóim meg én, aztán uncsitesóm, és most újra nálunk van, és a gyerekeimnek olvasok belőle. Szóval ezeknek a könyvnek komoly múltja van. Lelke. Élete. Múltja. Jelen. Jövője. Nem véletlen, hogy úgy vigyázok a könyvekre, mint valami kincsre.

Most is, mint mindig megkértem a lányokat is, hogy keressék elő legrégebbi könyveiket. Íme.

Detti: Szabó Magda: Álarcos bál, Móra Ferenc Könyvkiadó 1978. Egy jó pöttyös könyv, ami a nagymamáé volt. Számomra ezek is régi idők kincsei.

Eszter: Lev Tolsztoj: Anna Karenina, Európa Könyvkiadó 1964. (Hú de rég listás nálam.)

Piros: Thomas Mann: A Buddenbrook ház, A Világirodalom Remekei, Európa Könyvkiadó 1963.

Nézzetek szét ti és írjátok meg nekünk legrégebbi könyveitek címét.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük