Kétpercesek

Irány 2021!

Bye Bye 2020, igazán szerettünk, de jobb most már, hogy emlék vagy

Zsuzsi

Pár nappal újév után fura kicsit ezt mondani, hogy 2020 már csak egy emlék, vagy tavaly, hiszen múlt héten még 2020-at írtunk. De jól van ez így, hiszen mindenki nagyon várta már, hogy ez a terhelt év véget érjen. Így szívből remélem, hogy ez az év szabadabb lesz, és nem leszünk a saját házunk meg a szájmaszk rabjai. Összességében nem tudom azt mondani, hogy 2020 olyan borzasztó év lett volna, mert számomra nem is volt az, hiszen az év első felében megírtam a szakdolgozatomat, nyelvvizsgázni voltam, és sikerrel zártam az egyetemi tanulmányaimat. Csak a megszokottakhoz képest más volt 2020. Nagyon más. Félelemmel és aggodalommal teli. Damoklész kardjaként lebegett felettünk az örök kérdés: akkor hogyan lesz most és ezek után? A nyári fellélegzés megtanította nekünk, hogy enegdjük el a médiát, és akkor könnyebb lesz. Persze az ősz és az ünnepek előtti időszak megnehzítette a dolgokat, végül még is örömteli ünnepekben volt részünk és az új év is itt van.

Szép ünnep ez a karácsony, szép ünnep ez a karácsony, szép ünnep ez a karácsony, s jön egy boldog új év.

A blog élete és sikere is töretlen maradt. Sok felkérést kaptunk, korábbi kapcsolatainkat tovább ápoltuk, és sikerült újakat is kialakítani kiadókkal és írókkal is. Személy szerint Bakóczy Sára és Pap Éva írónőkkel sikerült, azt gondolom jó kapcsolatot kialakítanom, kiknek könyvei kedvenceim lettek és jó szívvel ajánlom őket.

Terveim 2021-re.

  • Továbbiakban is igyekszem sokat olvasni magyar íróktól. Még mindig sok a hiányosságom kortárs és klasszikusok terén is.
  • Idén is saját könyvespolcom könyveit olvasom elsősorban, ami azt jelenti nem gyarapítom, halmozom a könyveket (túlzottan), hiszen sok az évek óta várakozó könyv…
  • A limit 2020-ban is bevált, így idén is próbálok nem sok könyvet venni maximum 10 db-ot, amit sikerült betartatni. Háromszoros hurrá nekem!! Magamnak 8 db könyvet vettem, a többi ajándék volt a gyerekeimnek és a családtagoknak.
  • A legnagyobb kihívás, hogy mindennap találjak időt az olvasásra. 2020 végére egész jól belejöttem, ami azt jelenti volt olyan nap, hogy csak 10 oldalt olvastam, de olvastam. Viszont olyan nap is volt, hogy több, mint 100 oldal is sikerült olvasni. Ezért pedig irtó büszke vagyok magamra.

Legyen Mindenkinek boldog az új év. Szívből kívánom.

Detti

Rendhagyó év volt számomra a 2020-as év, mégpedig azért mert tavasszal világra jött a kisfiam, így pedig alapjaiban változott meg az életem és persze az olvasási szokásiam is. Régebben kifejezetten időzsonglőrnek gondoltam magam, amiért munka és másoddiploma mellett időt tudtam szentelni a hobbimnak. Amióta Anya lettem, rájöttem, hogy milyen naiv is voltam. Félreértés ne essék, nem cserélnék a régebbi életemmel, viszont a hobbijaim és szabadidő, mint fogalom merőben mást jelentenek napjaimban. Panaszra semmi okom, hiszen elővettem az idei olvasmánylistámat és örömmel láttam, hogy kisgyerekes Anyaként is képes voltam idén harminc könyvet elolvasni. A könyvek közül volt jópár könyvtári és saját beszerzés is, mégis a legbüszkébb az Erawan kiadóval kialakított kapcsolatomra vagyok, így a Corvina kiadó mellett elmondhatom, hogy még egy kiadóval bővült a kapcsolati rendszerem. Ezúton is köszönöm a lehetőséget és a bizalmat.

Nem szoktam célokat meghatározni, sem újévi fogaldalmat tenni, de ha meg kell határozni, hogy ÉN mit szeretnék 2021-ben, akkor az alábbiakat sorolnám fel:

  • amint lesz rá lehetőségem ismét rendszeresen látogatni fogom a helyi könyvtárat
  • próbálok nagy kedvencemtől, a romantikus irodalomtól kicsit eltávolódni, ezáltal esélyt adni más műfajú könyveknek is
  • ha már műfaj váltás, igyekszem több gyerekirodalommal;- gyerekneveléssel kapcsolatos könyvet elolvasni
  • nem válik hátrányommá a pszichológiai témájú, életmód és különböző önfejlesztő könyvek sem
  • és legvégül: igyekszem eleget tenni a kiadói elvárásoknak, ezzel egyidőben pedig igyekszem minél több könyvet elolvasni (persze ha a kisfiam is így gondolja:) )

Eszter

2020 elején kerestem meg a csapatot, hogy csatlakoznék hozzájuk, és a gyermekkönyv vonalat erősíteném. A kezdeti lelkesedést a karatén helyzet megtörte, olvasni rengeteget olvastam a gyermekeimnek, nagy pozitívuma volt ez ennek az időszaknak, de az ajánlókkal jócskán elmaradtam. Nálunk az idei év nagy slágere a Rumini ( a nyári szünetben a 3. regényt egy hét alatt olvastam fel a kisfiamnak) és a Kuflik. A legszebb mese, amit idén olvastunk pedig Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg meseregénye (erről majd szeretnék külön bejegyzést is írni), 2020 karácsonyi könyve az Igazi karácsony. 2020-ban havi egy könyv elolvasása volt a tervem, ennél sajnos azt hiszem kevesebbet olvastam, nagy lendülettel indult az év, aztán a karatén alatt nem tudtam elmerülni semmilyen könyvben, a nyár hozott ebben változást, de igazán decemberben tudtam csak kicsit behozni a lemaradást. Az év könyve nekem Benedict Wells És véget ér a magány című regénye). Az adventi időszak alatt pedig rászoktam a versekre, mert egy vers még a legrohanósabb napokba is belefér, és nagyon sokat tud adni, ez a vonalat szeretném az új évre is átvinni.

Mit várok 2021-től az olvasás terén?

  • szeretnék minden hónapban legalább 1 könyvet elolvasni ( ezek közül minden második jó lenne, ha egy regény vagy önéletrajzi témájú lenne, mert sokszor túlcsodulnak a pszichológiai témájú könyvek a polcomon)
  • célom a napi versolvasást a mindennapjaink részévé tenni, és sok kortárs költő műveit megismerni
  • a blog tekintetében pedig szintén szeretnék havi 1 ajánlót írni ( idén sok maradt csak fejben , jó lenne szavakba önteni, igyekezni fogok)
  • gyerekkönyvek tekintetében mindenevők vagyunk, jó lenne a Rumini sorozatot idén befejezni, és várjuk nagyon M. Kácsor Zoltán Zabaszauruszok sorozatának 5. regényének a megjelenését, valamint Agócs Írisz következő krumplirajzolós könyvét is
  • bízom benne, hogy idén már lesznek könyves fesztiválok és dedikálások, mert már tavaly megígértem a gyerekeknek, hogy találkozunk a kedvenc íróikkal 🙂

Piros

A 2020. évet mindannyian szívesen hagyjuk hátra, hiszen rengeteg nem várt megpróbáltatás, veszteség, nehézség ért minket. Én ugyanakkor hálával is tekintek az elmúlt évre, mert amellett, hogy tele volt félelemmel és kétséggel, tanítani sem volt rest a mindennapokban megfáradt, fásult lelkemet. Olyan időszak volt ez, amikor lehetőséget kaptam rádöbbenni, mit jelent az egészségem, a szeretteim közelsége, a napi rutintól megfosztott órák könnyedsége. Amikor elkezdtem vágyni arra, amit az elmúlt évek, évtizedek alatt olyannyira evidensnek tartottam, hogy egészen megfeledkeztem értékelni. A tavaszi és őszi karantén-időszak hosszas számvetéssel telt számomra. A befelé fordulás időszaka volt ez, ahogy bezártam a lakás ajtaját, kicsit bezártam az elmémet is. Igyekeztem minden olyan külső ingert minimalizálni, ami kizökkenthet ebből az állapotból, próbáltam kontrollálni az életemben nem is olyan régóta jelenlévő pánikot, és minden lehetséges fronton az önfejlesztés felé fordultam. Ezúttal nem olvasmányok segítségével, az inspirációt magamban kerestem és találtam meg, így aztán a könyvek erősen háttérbe szorultak. Jellemző volt a tavalyi évemre, hogy könyveket hagytam félbe. Nagyon sok elkezdett, de be nem fejezett regény jutott arra a sorsra, hogy nem találtam benne semmit, ami nekem szólna. Ez egy élethelyzet, egy állapot, a szóban forgó könyvek fantasztikumát nem vitathatom el.

Az idei évet ezennel megnyitom. A határidőnaplómban és a szívemben is.

  • Az elmúlt hónapok tanulságait kamatoztatni szeretném, a lelkem készültségét olyan olvasmányélményekbe szeretném fektetni, amelyekkel csak tovább építhetem az „én” bástyámat. Önfejlesztő, motiváló könyvek olvasását tervezem, ami egyáltalán nem áll messze az érdeklődésemtől, leginkább a pszichológiától.
  • 2019-ben is tettem egy merész kijelentést, miszerint sokkal több romantikus regényt fogok olvasni és a nullához képest egészen jó arányt sikerült elérnem azzal a kettővel (Nicholas Sparks: Szerelmünk lapjai és Szélesi Sándor: Kincsem). Idén ezt sokkal komolyabban veszem, legalábbis ez a terv, az önfejlesztés része az érzelmek kifinomult kommunikálásának, kifejezésének megtanulása érdekében.
  • Mivel a mindjárt hat éves nagylányom immár folyékonyan olvas, biztos vagyok benne, hogy sokkal több gyerekkönyv kerül a repertoárba, de természetesen ezt a lányom igényeinek figyelembevételével fogom alakítani a mindennapjaink olvasási rutinjában.
  • Új köntösbe szeretném bújtatni a személyes írói, kiadói kapcsolataimat, hiszen azokat – a fenti élethelyzet okán – elhanyagoltam. Ennek értelmében több hazai kortárs író könyvét szeretném megismerni, leginkább friss megjelenéseket, hogy képet kapjak az aktuális piac főbb mérföldköveiről.

Az olvasás segít élni, életben maradni, növeli az empátiát, a másik ember és a világ megértését.

Vekerdy Tamás

Kedves Olvasóink! Ezennel mi a 2021-es évet megnyitottuk. Kívánunk nektek jó egészséget, harmóniát és nyugodt napokat, valamint lelket nyugtató és simogató, könnyet elő csalogató és megnevettető könyveket.

Szeretettel Detti & Eszter & Piros & Zsuzsi

Boldog Új Évet Mindenkinek!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük