Könyvek nagyoknak

A párkapcsolati útmutató egyenesen egy párterapeutától

Sosem volt még ennyire bonyolult a megfelelő párkapcsolat kialakítása és paradox módon sosem volt még ilyen könnyű randevút szervezni, mint napjainkban.  

Rika Ponnet Csak Veled című könyvében több aspektusból is vizsgálja a mai modern kapcsolatokat. A belga szexológus egyetért abban, hogy a régi berögzült eszmék elavultak ezért manapság merőben más szempontok dominálnak egy kapcsolat kialakulásában.

Tinder, Instagram…

Napjainkban virágkorukat élik a különböző közösségi oldalak, a bevezetőben leírt gondolatmenet pedig sokaknak ismerős lehet. Ennyire magányosak vagyunk? Félünk a valódi találkozástól?  Nincs időnk a keresgetésre és azonnal a legjobbat akarjuk? Rika Ponnet azonban figyelmeztet, a közösségi oldalak hamis ideáljai, az állandó keresgetés nem adja meg azt az érzelmi töltetet és boldogságot, ami elengedhetetlen a reális énkép és boldogságkép kialakulásához.

Elvárások hálójában

Mindenki a legtökéletesebb pár megtalálásában bízik, azonban ezt a lehetőséget sokszor elhalasztjuk, ezáltal a legjobb választás szó szerint „kicsúszik” a kezünkből. De mégis ki vagy mi ronthatja el az ígéretesnek tűnő kapcsolatot? A válasz egyszerű: az elvárások, melyek az idő előrehaladtával nem csökkennek, hanem ellenkezőleg, folyton gyarapodnak. A párterapeuta szerint érdemes az elvárásokat minimalizálni és fókuszunkat az adott partner személyiségére irányítani, meglátása szerint egy kívülről tökéletes pár is lehet boldogtalan és fordítva, egy kívülről egyáltalán nem összeillő pár is élhet földöntúli boldogságban.

Az érzelmeink vezérelnek

Az emberi viselkedés az érzelmek színes skáláján mozog. Az érzelmek megélése sajátos emberi tulajdonság, mely tudatalattinkból táplálkozik. Az érzelmek közül primer és szekunder érzelmeket különböztetünk meg így az elsődleges és másodlagos ki nem mondott érzelmek egyaránt befolyásolják a kapcsolatainkat. Az elismert szexológus ezirányú téziseit több évnyi kutatómunka és több órányi párterápiás ülés előzte meg. Véleménye szerint az ember ösztönösen érzi, hogy ki lesz az a személy, akivel tökéletesen összhangba van és még a kémia is működik, éppen ezért nem hibázhatunk, ha a megérzéseinkre hallgatunk.

A romantikát nem lehet szembeköpni

Rohanó világunkban a romantika és minden hozzá köthető egyéb mozzanat a gyerekesség szimbólumaként jelenik meg, ha pedig valaki kijelenti, hogy romantikus alkat, akkor egyből gyengének és álmodozónak állítjuk be, aki még nem nőtt fel. Rika Ponnet azonban állítja, hogy a romantikának igenis van létjogosultsága a 21. században és nem reneszánszi túlzás a virág, a bókolás, és a kézen fogva sétálás. Tanácsa szerint, ha megtaláljuk a párunk, ne fukarkodjunk a romantikával és éljük meg a pillanatot.

Akkor mi legyen?

Csak veled elolvasása után abban bizonyosak lehetünk, hogy nem létezik tökéletes személy, ahogyan mi magunk sem vagyunk tökéletesek. Az Írónő szerint párkereséskor hallgassunk az ösztöneinkre, arra a bizonyos belső hangra. Ha valaki felkelti érdeklődésünket, de elsőre nem tűnik a mi zsánerünknek akkor se fordítsuk el a fejünket, mert elképzelhető, hogy az illetővel tökéletesen működik az összhang. Ne gondolkodjunk sémákba, és ami a legfontosabb, engedjük el az elvárásainkat.

Kellemes olvasást kívánok.

Tóth Detti

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük