Könyvek nagyoknak

Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

Az árulás pszichológiája

Tavaly májusában hatalmas megtiszteltetés érte a Könyves Kertünk blogger csapatát, ugyanis Csernovszki-Nagy Alexandra minket kért fel Lina múltja című könyvének bemutatására. Hosszas tanakodás után, pedig engem ért az a megtisztelő feladat, hogy az Írónő kérésének eleget tegyek. Olvasásra fel!

A könyv borítója egyszerre bámulatos és szívszorító. A puha fedeles könyvön egy elegáns kék ruhába öltözött hölgy képét láthatjuk, ki saját tükörképét szemlélve, annak özvegyi fátyla pillant vissza ránk. A borítón már előre feltüntetett kettősség a mű egészét áthatja, utalva ezzel a cselekményre és a szereplők jellemfejlődésére egyaránt.

A cselekmény párhuzamosan, két szálon fut. Az egyiken Végváry Gyuláné életének egy meghatározó részét ismerhetjük meg 1867-tól kezdődően. A másik vonal, viszont három évvel később „napjainkban” játszódik és Gyarmaty Karolina életének lehetünk szemtanúi.  

A történet napjaink meghatározó eseményével indul, amikor is Lina beköltözik legjobb barátnőjének családjához. A családba, mely kiváló társadalmi megítélésnek örvend és számtalan sötét titkot rejteget. A feszültség tapintható, mígnem a nyugodt állóvizet nem várt esemény zavarja meg:

„A viharoknak és esőzéseknek köszönhetően a víz kimosott egy női holttestet a földből, nem messze a Lévay család otthonától. A ház népe összeszaladt, rég lehetett már ekkora izgalom a környéken.”

A holttest felbukkanása felzaklatja a ház lakóit, ezzel egyidőben pedig minden lakó egyszerre válik gyanúsítottá és áldozattá. Lina azonban nem hagyja, hogy eluralkodjon rajta a félelem. Küzdelmes évek után végre úgy érzi visszatért ereibe a vér és képes élni, hiszen ahhoz az élethez képest, amiben eddig része volt, igazán eltörpül a Lévay család körül kialakult rejtély.

Lina minden bátorságát összeszedve ezért nyomozásba kezd, de már a kezdetek kezdetén falakba ütközik. A házból egyedül Márton és Eszter segíti a nyomok és bizonyítékok közti eligazodásban, mégis az idő előrehaladtával Linának szembesülnie kell a kegyetlen igazsággal:

Nem minden az, aminek látszik és az aranyló élet mögött megtört lelkek lakoznak.

Lina valóságra ébredésétől kezdődik az a bámulatos hajsza, ami, mint egy örvény magával ragadja az olvasót és nem engedi szabadulni az utolsó oldalakig sem.

A mű egy nagyon eredeti ötlettel állt elő; a borítón sugallt kettősség pedig a műfajok vegyítésében is szerepet játszik. Az írónő a XIX. századra jellemző klasszikus eleganciát vegyíti a modern krimikre jellemző cselekményvezetéssel. Éppen ebből adódóan a könyv műfaját nehéz lenne meghatározni, hiszen mint említettem keveredik benne a krimi és a romantika egyaránt. A történetet ismerve pedig bátran állítom, hogy az első könyves szerző a tökéletes krimi alapjait fektette le könyvében.

A művet a múlt századi kitekintések, történelmi hátterek, valamint a nőkre nehezedő társadalmi nyomások bemutatása színesítik. Természetesen egy ilyen történetből sem hiányozhat a szerelem, mely minden nehézséget legyőzve is kétségek közt hagyja az olvasót.

És hogy ki áll a gyilkosságok mögött? Mi volt az indítéka? Miért történt több haláleset is egymást követően? Vajon elfogják a gyilkost? Méltó büntetésben részesül? Linára vajon rátalál a megérdemelt boldogság?

Ezek a megválaszolatlan kérdések még számomra is nyitottak, hisz ahogyan a cím is sugallja, Gyarmaty Karolnia történetei ennyivel nem érnek véget. Annyit azonban elárulhatok, hogy egy könyvtrilógia első részét mutathattam be az olvasóknak és történetet ismerve biztos vagyok benne, hogy a folytatás sem okoz majd csalódást egyikünknek sem.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük