KultúrTér,  Művészet

Dalí után szabadon, avagy a szürrealizmus bemutatása

A Könyves Kertünk blog oldal lelkes olvasói bizonyára tisztában vannak vele, hogy a blog oldalunk elkötelezett híve a minőségi irodalomnak és kultúrának, valamint azt sem rejtettük soha véka alá, hogy hitvallásunk harmadik pillérét a művészetek bemutatása képezi.

Ebből adódóan nagy megtiszteltetésként éltem meg, hogy a Corvina Kiadó jóvoltából lehetőségem nyílt legújabb KÉPZŐ_MŰVÉSZET elnevezésű sorozatuk recenziós példányait magaménak tudni. A KÉPZŐ_MŰVÉSZET sorozat kötetei a Szürrealizmus, a Modern művészet és a Nő_ művészek címet viselik. Elsőként a Szürrealizmus című képzőművészeti albumot mutatom be melyet Amy Dempsey művészettörténész jegyez.

Ha meghalljuk azt a szót, hogy szürrealizmus, legelőször az alábbi szavakra asszociálunk; álom, képszerűség, absztrakt, elvont… a bátrabb műkedvelők akár nagy mellénnyel azt is kijelenthetik, hogy „ilyet én is tudok”. De mi is valójában a szürrealizmus? Honnan ered?  Meghatározható a szürrealizmus? És ha igen, hogyan? Ha nem, akkor miért nem? Amy Dempsey műve ezekre a nyitott kérdésekre az Olvasóval együtt keresi a választ.

A XX. század meghatározó művészeti irányzatát azonban nem lehet ilyen egyszerűen beskatulyázni sem pedig konkrét definíciókkal ellátni és épp ez adja a szürrealizmus pikantériáját, megfejteni való misztériumát.

A művészettörténészként tevékenykedő író alkotása átfogó és komplex betekintést nyújt a szürrealizmus keletkezésébe, az irányzat kiemelkedő művészeinek alkotásaiba, a szürrealizmus eszméin át egészen annak örökségéig.

Az album a szürrealizmust, mint gyűjtőfogalmat mutatja be, majd a nagy egészen belül egyesével vezeti végig a szálakat, fenntartva végig az Olvasó figyelmét. Külön kiemelendő, hogy az egyes fejezetek végén vastag betűvel szedett jegyzet található, mely az adott fejezet kulcsfogalmait tartalmazza, ezáltal az Olvasó egy-egy fejezetet bármikor újra olvashat, valamint egy későbbi újra olvasás alkalmával hívószóként jelenhetnek meg az adott fogalmak.

A mű felsorakoztatja az irányzat legkiemelkedőbb művészeit így a teljesség igénye nélkül a szürrealisták táborát erősíti Dali, Picasso, Dora Maar, Meret Oppenheim és Frida Kahlo természetesen Diego Riverával az oldalán.

A szürrealizmus, mint mozgalom, mint eszme valamennyi művészeti ágban érztette hatását így lenyomata az irodalomban, a festészetben, a szobrászatban, a divatszakmában és a filmiparban napjainkban is tetten érhető.

Amy Dempsey művét kislexikon zárja, mely segít az Olvasónak a művészi szaknyelv elsajátításában és megértésében, továbbá, az adott szakszavak alkalmazásával mi magunk is közelebb kerülhetünk a művészetekhez, hisz mint minden, a művészet is hozzátesz emberi mivoltunkhoz.

Összességében a KÉPZŐ_MŰVÉSZET első kötetét ajánlom valamennyi művészetkedvelő figyelmébe, valamint azoknak is kötelező a könyvespolcukon tartaniuk egy példányt, akik bármikor hajlandóak egy kis művészeti kalandozásra vagy éppen egy-egy alkotást szemlélve kíváncsiságukon felülemelkedve további háttérinformációkkal gazdagodnának.

Tóth Detti

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük