KultúrTér,  Művészet

Művészeti gyorstalpaló kezdőknek, újrakezdőknek és haladóknak

Egy képzőművészeti alkotást látván a műkedvelőben az alábbi kérdések fogalmazódnak meg: vajon az alkotó miből merített inspirációt? milyen aspektusokból célszerű az adott tárgyat vizsgálni?  és mindez hogyan lehet értelmezni a jelenlegi életünkre vonatkozóan?  

A művészettörténeti korszakok szorosan reflektáltak a történelmi eseményekre, így a képzőművészeti alkotáson valamennyi jelentős történelmi esemény lenyomata felismerhető. Ugyanakkor, ha valóban meg akarjuk érteni az elkészült mű mondanivalóját, nem árt tisztában lennünk a művészettörténeti korszakokkal melyek gyakran egymást átfedve és egymásból merítkezve keletkeznek. A korszakok közötti határok nem különválaszthatók így az egyes stílusjegyeket könnyen össze lehet keverni és mivel a képzőművészet erősen szubjektív élményen alapul, gyakran a belemagyarázás képességével teljesen más irányba tudjuk „elvinni” a művet annak ellenére, hogy a lényeg mindvégig a szemük előtt lebeg.

Fenti hiányosságok és nehézségek kiküszöbölését hívatott megoldani Amy Dempsey Modern művészet című képzőművészeti albuma, ami az 1860-tól kezdődően napjainkig tartó időszakot öleli fel. Az Írónő rendhagyó képzőművészeti albuma 68 stílusirányzatot felsorakoztatva segít eligazodni a különböző művészeti irányzatok között.

A modern művészet keretein belül Amy Dempsey a teljesség igénye nélkül tárgyalja a Dadaizmust, melyet Art Deco irányzat és a vele párhuzamosan kialakult Szociális realizmus vált fel. Az alkotásokat figyelve később már az Organikus absztrakció majd az Egzisztencialista művészet stílusjegyeire lehetünk figyelmesek. Utóbbi irányzattal párhuzamosan alakult ki az Absztrakt expresszionizmus, amit később a Nouveau réalisme nevű képzőművészeti irányzat vált fel. Fentieket követi a sorban a Posztmodernizmus, a Transzavantgárd továbbá a Művészi fényképezés irányzata is, majd a kötetet végül a Desztinációs művészet részletes bemutatása zárja.

A képzőművészeti album az Európai és az Amerikai Egyesült Államok művészetét párhuzamosan mutatja be. A kötet további érdekessége, hogy magyar alkotók munkássága is feltüntetésre kerül, így a Bauhaus irányzat bemutatásánál Moholy-Nagy László, – még az az Op-art stílus feltüntetésénél Victor Vasarely nevét olvashatjuk.

Az album minden irányzat esetében egy rövid összefoglalót tartalmaz az adott művészettörténeti korról. A főbb stílusjegyek összefoglalásával, valamint az irányzat kiemelkedő alkotóinak nevével és alkotásának bemutatásával valódi esztétikai élményt kap az Olvasó.

Amy Dempsey könyve összességében egy gondosan felépített művészettörténeti kalauzt mely a laikus műkedvelőknek és művészettörténészeknek egyaránt kedvez. A kötet gyorstalpaló művészettörténeti áttekintést nyújt, ezért, ha valaki szeretné ezen a téren bővíteni vagy mélyíteni tudását mindenképpen ezt a könyvet ajánlom. Ha pedig figyelmesen olvassuk a Corvina kiadó gondozásában megjelent kötetet, mely a KÉPZŐ_MŰVÉSZET sorozat részét képezi, akkor az album áttanulmányozását követően mi magunk is laikus műszakértővé válhatunk.

Tóth Detti

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük