Kétpercesek

#maradjotthon… olvasni

…olvasni, írni, tanulni, dolgozni. Légy jó játszópajtás, ápolónő, óvó néni, tanár néni. Legyen finom ebéd, tiszta ruha, tiszta lakás, rendes udvar. Gondoskodj. Légy türelmes, ne őrülj meg… Soroljam még?

szóval Karantén kedvencek az elmúlt 1 évből

El sem hiszem, hogy eltelt 1 év!

Mintha csak egy pillanat lett volna az egész, főleg úgy, hogy épp a #maradjotthon második évadát éljük. Annyira emlékszem 2020.03.16-ára… bezárt az iroda, a gyerekek sem mentek oviba. 2 és fél hónapos tavaszi szünet kezdődött. Nesze neked március idusa, meg forradalmi megemlékezés. Mondjuk a közhangulatra már nem is emlékszem, csak azt tudom meg voltam döbbenve, és egyből az jutott eszembe, akkor most mi lesz? Megmondjam mi lett??? A legcsodásabb nap lett 2020.03.16-a, mert megszületett a kiskeresztlányom Borika. A sok rémüldözés között azért olyan végtelenül csodás dolgok is történnek, ugye? Mert egy gyermek születése a legcsodálatosabb dolog. Aztán 2020. március végén megszületett a Könyves Kertünk Blog saját honlapja. Ez is egy hihetetlen mérföldkő volt az életünkben, egy csodás pillanat, a fejlődés és a haladás jegyében. Az otthon töltött időben megírtam a szakdolgozatomat, nyelvvizsgázni mentem. Befejeztem az egyetemet. 2020. te kusza! Szokatlan, merev szabályok közé paszírozó. Ugyanakkor örömteli és boldogító.

Mindenkiben van fény és némi sötétség is. A kérdés az, hogy melyik részre hallgatunk. Az jellemez minket.

J.K. Rowling

A fenti idézetet rátok bízom, hogy ebben a furcsa, terhelt időszakban hogyan értékelitek, értelmezitek.

De nézzük akkor mit olvastam a karantén kezdetétől, azaz 2020.03.16. és 2021.04.13. között. A gyerek és ifjúsági könyveket meg a felnőtt könyveket külön veszem. Nem dátum szerint hozom őket, mert úgy nagyon száraz és unalmas lenne.

  • A teljes Harry Potter sorozat, ez lehet ifjúsági könyv is, meg gyerek is, de az utolsó 3 rész nem igazán gyereknek való szerintem. 2020. áprilisban kezdtem újra olvasni a sorozatot, amit most fejeztem be. Általában nem szokott ennyi ideig tartani az olvasása, de nagyon sok jó könyvet olvastam közben.
  • A sok jó könyv mellett sorra vettem egyéb Harry Potter világához kapcsolódó kiegészítő könyveket is, mint például Bogár Bárd meséi, a Kviddics évszászadai, Legendás állatok és megfigyelésük, Ki kicsoda Harry Potter világában és Harry Potter és Az utazás a mágia történetében és Barangolás Harry Potter világában című kiadványokat.
  • 2020 nyarát Ambrózy bárónak szenteltem. Futószalagon olvastam el a sorozatot, és már az új rész is megvan. Alig várom, hogy sorra kerüljön és újra együtt nyomozhassak „felfújt hólyag” Ambrózy báróval és „minden lében kanál” Mili kisasszonnyal.
  • Tovább kalandozva a magyar irodalom tengerén ismerkedtem meg Bakóczy Sára írónővel, akinek megjelent 2 könyve igazi utazás Debrecen múltjába. Interaktív történelem óra, fantasztikus korrajz egy csodás de szomorú történelmi korba, a három részre szakadt Magyarország idejére, midőn a Habsburg és Török Birodalom között rogyadoztunk.
  • Hangoskönyvként hallgattam Bornemissza Gergely és Eger csodás történetét, valamint a Baradlay fivérek forradalmi kalandjait.
  • Szerb Antal Utas és holdvilág művét félig hallgattam, félig olvastam, és azóta sem tudom hovátenni. Mai napig nem tudom eldönteni tetszik vagy sem. Talán egy második olvasásra kialakul az érzés.
  • Néha-néha egy-egy könyvben csalódni is kell, ilyen volt nekem Daisy Goodwin: Sisi angol szerelme. No kérem szépen, ez volt az a könyv, amit végig szenvedtem, pedig nagyon vártam, hogy elolvassam. Csalódottnak és becsapva éreztem magam, mert a cím alapján nem azt kaptam, amit vártam. Ez van. Pedig az írónő másik könyvét, a Viktóriát nagyon szeretem.
  • Karácsonyra hangolódva nem maradhat ki Charles Dickens: Karácsonyi ének című műve sem.
  • Az új évben elolvastam Brian Sibley: A Gyűrűk ura hivatalos filmkönyvét. Ismert tény, hogy rajongok mindenért ami Tolkien, ami Középfölde.
  • Aztán lazítottam Milly Johnson: Téli láng című könnyed romantikus téli történetével.
  • Bíró Lajos: Magyar ősmeséivel folytattam.
  • Jelenleg pedig Metthew McConaughey Zöldlámpa című könyvét olvasom. Ohh szívből ajánlom.

Ifjúsági és gyermekirdoalom is bőven és sűrűn forgott kézben. Volt olyan történet, amit magam kedvéért olvastam, másokat pedig a gyerekeknek esténként.

Vigyázat, semmi „világfájdalom”, felszabadító lélektúra, igazi lélekwellness következik.

Én
  • Bartos Erika: Bogyó és Babóca hónapok meséi, sikerült a könyvet rongyosra olvasni, és az Évszakok társasjátkkal együtt mindent megtanultunk az évszakokról, a hónapokról. A gyerekeim imádják.
  • Irene Adler: A fekete dáma, Sherlock Lupin és én sorozat első regénye. Ezt a magam kedvéért olvastam, azóta már megvan a második rész is.
  • Bartos Erika: Brúnó Budapesten – Duna- sorozatának elgújabb részét olvastuk nyár eléjén. Nagy kedvenc nálunk Brúnó kalandjai. Amelett, hogy sok mindent megtudunk Budapestről, sok olyan téma is szóba kerül, ami a gyerekek életében nagy dolog. Költözés, új ovi, új barátok. Kistesó, ovis ballagás. Iskola előtti izgalom.
  • Berg Judit: Lengemesék, Füttyös Vilkó és barátainak kalandjai óriási kedvenc lett. Én is nagyon szeretem. Kedves, különleges történet.
  • 2021-es évet Pom pom legújabb kalandjaival kezdtük.
  • Majd pedig egy igazi klasszikussal folytattuk. A könyv szüleimnél van, és amikor ott vagyunk anyukám és én felváltva olvasunk belőle. Hamupipőke és még 11 híres mese.
  • Sir Steve Stevenson: Agatha nyomoz, személyes kedvencem. Remélem majd a gyerekeknek is fog tetszeni. A harmadik részt olvastam, A skót királyi kard címmel.

Ez volt az én hosszú Covid listám…. hétfőtől újra ovi, iskola, az életünk pedig majdcsak visszarázódik a normálisnak vélt kerékbe. Addig is olvassatok sokat, attól nem lesztek betegek. Sőt a kanapén ülve megannyi életet átélhettek, és beutazhatjátok az egész világot. Mindezek mellett menjetek a szabadba, sétálni, túrázni, felfedezni hazánk rejtett csodáit. Vigyázzatok magatokra és egymásra.

Remélem sikerül olvasási ötleteket is meríteni.

Szép napot.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük