Könyvek kicsiknek,  Könyvek nagyoknak

Dátum, mely után máshogy tekintesz a Születésnapodra

Szabó Magda: Születésnap

Az Eperjes Benjámin utca egyik hosszúkás, háromemeletes házának lakói meglepődve figyelik, hogyan lesz a kis cserfes, szertelen Illés Boriból szorgos, jószívű nagylány. Mindez pár hónap leforgása alatt történik, és Borinak nagy utat kell bejárnia hozzá: búcsút kell vennie gyerekes ábrándjaitól. 

Kiadói ajánlás

Kiskamaszként került először kezembe Szabó Magda Születésnap című könyve, azonban a Harry Potter, valamint a Pöttyös könyvek iránti rajongásom erősebbnek bizonyult, ezért a művet félbehagytam. Nemrég ismét kezembe került a mű, leporoltam és nekiálltam olvasni. Ez volt az első olvasmányom az Írónőtől és nem okozott csalódást.

A Születésnap című könyv főszereplője Illés Bori, aki úgy érzi, életkora miatt már a felnőttek táborát erősíti. Lázadó viselkedésével és állandó nemtörődömségével folyamatosan konfliktusba keveredik szüleivel. Szülei nem értik meg a kislány lelki vívódásait, továbbra is gyermekként tekintenek rá, hiszen még csak 14 éves.

Illés Bori mindenben pár évvel idősebb barátnőjére, Auer Szilviára hallgat. Barátságuk és szoros bizalmi viszonyuk években mérhető, így amikor Bori szerelmes lesz és Szilvia segítségét kérni, nem is sejti, hogy kérésével mindent gyökeresen megváltoztat… Egy szerencsétlen baleset és egy jól időzített árulás nyomja rá bélyegét mindenre, ami addig természetesnek tűnt. Borinak egyedül kell megtanulnia, hogy ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan és a külsőségek nem hozzák el a várva-várt boldogságot.

A mű zárásaként a végkifejlett történetek pont úgy elevenednek meg előttünk, mint amikor a kártyajátékban a lapok kiterítésre kerülnek. A lapok megismerésével az emberi sorsok is visszarázódnak a rendes kerékvágásba.

A cselekmény Illés Bori felnőtté válásán keresztül mutatja be a magyar valóságot, a mindennapi élethelyzeteket. A mű olvasása által közelebb kerülhetünk a kiskamaszok világához így megérthetjük viselkedésüket. Szabó Magda kiválóan példázza, hogy a gyermekek szemszögéből mennyivel másként hatnak a felnőttek problémái. A történetben külön kiemelendő az egymással szögesellentétben álló női karakterek megjelenítése, jellemfejlődése.

Szabó Magdát olvasni nem könnyű, kell hozzá némi élettapasztalat, hogy az Írónő sorai között olvasni tudjunk. A szereplők személyisége fejezetről-fejezetre változik, ezért a mű olvasása komoly odafigyelést igényel, a szereplők reakcióink keresztül pedig az emberi kapcsolatok mozgatórugóit is jobban megismerhetjük.

A Születésnap című könyv ugyan ifjúsági regényként van definiálva, mégis elsősorban felnőtteknek és szülőknek ajánlom olvasásra. A könyvet érdemes többször is újra olvasni, hiszen minden életszakaszban más és más olvasmányélménnyel lehetünk gazdagabbak. A történet mást ad kamaszként, mást ad felnőttként, és a cselekménynek megint más színezete lesz, ha azt már szülőként olvassuk.

A Születésnap című könyv elolvasása után egyvalamiben biztos vagyok, Szabó Magdát nem hiába tartják számon a magyar irodalom kiemelkedő alkotójának.

Borítókép forrása Itt.

Jó olvasást

Tóth Detti

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük