Könyvek nagyoknak

Megdöbbentő gyilkosságra derült fény, az ügyben több család is érintett

A cím senkit ne ijesszen meg, nem egy eltúlzott zsurnalisztikai húzásról van szó és nem egy újságcikk első mondatát olvashatjuk, hanem egy nagyon tehetséges Írónőt és újonnan megjelent regényét szeretném az Olvasók figyelmébe ajánlani. Következzen tehát a könyvajánló Szlavicsek Judit, Légy/ott című művéről, ami belátható időn belül minden krimi rajongó kötelező olvasmánya lesz.

Az írónő nemrég megjelent regényének cselekménye a festői szépségű Balatonon játszódik. Lelki szemeink előtt persze egyből megjelennek a napsütéses balatoni nyarak és a méltán híres – ámde nem létező – balatoni hekket is magunk előtt vízionáljuk, nos, akkor ezt a képet felejtsük el azonnal, ugyanis ez a regény nem erről a Balatonról fog szólni.

A Keszthely-Hévíz vonalon nemcsak a nappali világosságot felváltó éjszakai sötétség, hanem a balatoni nádas is számtalan titkot rejt. A nyugodt kisvárosi életet egy megrázó gyilkosság forgatja fel békés álmából. A gyilkosság előtérbe kerülésével számos további bűncselekmény is borzolja a kedélyeket.

Kardos Júlia nyomozónő munkásságával nemcsak a felszínt kapargatja meg, ugyanis a nyomozati szakasz lépéseinek végig kísérésével több csontváz is kihullik a szekrényből. A gyilkosság szálai egy jómódú családhoz vezetnek. Vajon mi vesz rá egy embert arra, hogy az irigylésre méltóan felépített életében egyik pillanatról a másikra gyilkossá váljon? Mi játszódik le ilyenkor az ember pszichéjében? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a Balatoni krimik 1. alcímet viselő regényben.

A jogász végzettségű írónő tökéletesen, lépésről-lépésre építi fel a bűnügyi részeket. Az említett regényben kiválóan megbújnak azok a kiegészítők, melyek együttesen jelenítik meg a tökéletes krimi fogalmát. A helyszín választásán túl, a szereplők kidolgozottsága, valamint a mértanian felépített, tűpontos jellemfejlődés és az általuk kiváltott lelki mozgatórugók is mind hozzájárulnak a regény sikerességéhez.

Az alkotó a lendületes cselekményvezetéssel képes elérni, hogy egy percre se lankadjon a figyelmünk ezáltal pedig „mindig képben legyünk”. A Légy/ott című bűnügyi regény további erőssége, hogy az utolsó fejezetekig nem tudjuk eldönteni, hogy a gyilkosnak milyen indítéka volt a bűncselekmény elkövetéséhez.

Így akarta védeni a fia jóhírnevét? Esetleg a helyi nagyvállalkozó nyomására tette? Vagy csak kedvtelésből? A tétjeit tegye meg mindenki a maga módján, de az biztos, hogy a végkifejlettől nem fogunk tudni szóhoz jutni.

Olvasás közben pedig jusson eszünkbe a klasszikus közmondás mely szerint „nem minden arany, ami fénylik”. A legszebb otthonnak, a tökéletesen felépített életnek sokszor túl nagy ára van és akkora súlya, amit sokan nem bírnak el.

Jó olvasást és vérfagyasztó borzongást kívánok!

Tóth Detti

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük