Könyvek kicsiknek

Miért nem járnak fogorvoshoz a cápák?

Miért kék a tenger? Mitől csuklunk? Miért hosszú a zsiráf nyaka? Miért fehér a mama haja? Azt hiszem a legtöbb szülő naponta találkozik ilyen, és ehhez hasonló kérdésekkel. Vannak olyan kérdések, amelyekre könnyű válaszolni, és van, amelyekre szülőként nem is gondolunk, de közösen utána lehet nézni, így mindenki tanulhat újat. Ehhez ajánlunk egy rendhagyó könyvet óvodás és kisiskolás korosztálynak.

Petra Maria Schmitt és Christian Dreller könyvében megtaláljuk ezekre a kérdésekre a választ. Azonban ez a könyv eltér egy klasszikus ismeretterjesztő könyvektől, amelyet ha felcsapunk az adott kérdésnél, akkor 2-3 mondatban leírja gyereknyelven a választ. Nem véletlenül lett a könyv alcíme, Történetek kíváncsi gyerekeknek, hiszen ez egy mesekönyv csupa érdekes történettel, amelyek során kisiskolás gyerek tesznek fel érdekesnél érdekesebb kérdéseket az anyukájuknak, az apukájuknak, a tanító néninek, vagy az állatkertben az állatgondozónak. Természetesen a történet során választ kapunk a címben feltett kérdésre, sőt a kérdésből kiindulva az adott témakört is körbejárjuk, így rengeteg ismerettel gazdagodnak a mesét hallgató gyerekek, amelyeket általában a mese után lelkesen tovább is adnak.

Azt, hogy lehet-e kézen állva enni és inni a történet végeztével ki is próbálhatjuk közösen, nagyon jó móka, így személyesen is át tudják élni a lurkók a történetben leírtakat. Nem hiszem, hogy sok bíztatás kell nekik a mutatványhoz.

A könyvben 18 pár oldalas történet van, mindegyik egy-egy izgalmas kérdést jár körül (vannak állatokról, növényekről szóló kérdések, találunk köztük fizikával kapcsolatos kérdéseket, de a psczihológia is megjelenik, amikor felvetődik az a kérdés, hogy miért sírunk, ha szomorúak vagyunk). Ideális közös esti mesének, beszélgetésindítónak, kisiskolásoknak pedig olvasásgyakorlásnak is.

A törénetek valóságszerűek, egyáltalán nem erőltetettek, családi, baráti, iskolai környezetben játszódnak, a gyerekek könnyen bele tudják élni magukat a szereplők helyébe. Mivel minden történetek nem kapcsolódnak egymáshoz, ezért kell sorban haladni az olvasással, hanem válogathatunk, hogy éppen melyik kérdés a legérdekesebb, amit aznap el szeretnénk olvasni.

A Pagony Kiadónál jelent meg 2019-ben, a hivatalos ajánlás szerint 5-8 éves korosztálynak szól, nálunk mindkét gyerkőc (6 és 4 évesek) nagyon szereti a könyvben található történeteket.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük