Egyéb kategória,  Könyvek kicsiknek

Agatha nyomoz, detektív sztorik kicsiknek

Sir Steve Stevenson: Agatha nyomoz, a rejtélyes bengáliai eset

Évről évre egyre több gyerek- és ifjúsági könyvet olvasok. Egyrészt szórakoztat, igazi lélekwellnessként élem meg. Másrészt meg előolvasó vagyok a gyerekeimnek. 

Agatha Mistery első története, a Fáraó rejtélye tavaly akadt a kezembe egy antikváriumban. És nagyon nem bántam meg, hogy hazajött velem. Sokszor mondtam már, a könyveknek lelke van, és ők választanak minket. Ebben az esetben is pont így történt. Nagyjából 2-3 óra alatt elolvastam a könyvet, és a végén azt kérdeztem magamtól: Miért nem olvastam én eddig detektív sztorit? Pedig akad a polcomon bőséggel. Azt kell mondjam egy gyerekkönyv kellett ahhoz, hogy felnőtt detektív könyvek útjára lépjek. És bármilyen fura nagyon tetszenek. Szóval köszi Agatha. 

Agatha kalandjai a Manó Könyvek Kiadó gondozásában jelennek meg. A rejtélyes bengáliai eset című részben 128 oldalon keresztül nyomozhatunk Agathaval és csapatával. A könyv 8 éves kortól ajánlott, így én már nyugodt szívvel vettem kézbe. Nem csak a történet lendületessége, könnyű szövegezte teszi elvezetéssé a könyvet, hanem a jeleneteket megörökítő rajzok is. Így a gyerekek még jobban bele tudják élni magukat a történetbe. Mindamellett izgalmas és fordulatos, mint ahogy az egy detektív történethez illik.

Mondj el mindent, öregem!

Történetünk kezdetén Agatha épp a moziszobában fészkelte be magát, hogy anyag gyűjtés címén megnézzen egy Hitchcock filmet, mikor beállított unokatestvére Larry, egy ázott veréb képében. Nem mellesleg teljesen kétségbe esve, hiszen újabb feladatot kapott az iskolától…Larry ugyanis detektívnek készült.

De nézzük, hogyan is van az, hogy Larry jár a Sólyomszem Detektíviskolába, mégis Agatha az igazi nyomozó? Nem lehet szó nélkül hagyni Agatha olyan képességeket, mint az összetett gondolkodás, a jó memória, a tájékozottság, a leleményesség, vagy az, hogy egy jó detektív szemrebbenés nélkül füllent. – Nem mellesleg krimi írónőnek készül a kisasszony, és mindössze 12 éves. –  Unokatestvére Larry sem, ööö hogy is mondjam? A képességei kissé eltörpülnek Agatha mellett. Viszont nagyon ért az informatikához és a technikai kütyükhöz Szóval egy szó, mint száz, Agatha húzza ki a csávából Larryt. Illetve segít neki megoldani a detektív iskola küldetéseit. Így esett, hogy a kis csapat Agatha, Larry, Mr Kent és Watson, a macska, Indiában kötött ki, ahol véletlenül pont él egy rokon, Raymond bácsi.

 A chotokai érkezés nagyon kalandosra sikerült, és az események lendülete ezután sem tört meg. Sőt, kezdetét vette a nyomozás. A Deshpandevel való találkozás hagyott bennük némi kétséget, de a jó detektív orr mindig „kiszagolja” ha megpróbálják félre vezetni. Volt itt is fordulat, meg pördület, baj is akadt nem kevés, de a leleményesség előcsalta az igazi tolvajt. Pont, mint egy felnőtt detektív regényben, csak itt nincs sem vér, sem hullák. Viszont az utolsó pillanatig ott volt a kérdés, hogy akkor ki a bűnös? Természetesen a bűnös megkerült és Káli istennő gyöngye is visszakerült az őt megillető helyre.

A könyv és mi

Kinek ajánlom? Kicsiknek és nagyoknak, gyermeklelkű felnőtteknek. Mindazoknak, akik kicsit is tartanak a detektív történetektől. Agatha jó kezdés. Kedves, mulatságos és izgalmas.

Jó olvasást. 

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük