Könyvek nagyoknak

Zöldlámpa, szerelmeslevél az élethez

Matthew McConaughey: Zöldlámpa

„Visszatekintek, hogy előre nézhessek.”

Matthew McConaughey

Zöldlámpa. Lehetőséget ad átmenni a zebrán. Megindítja a kocsisort, és lehetőséget ad, hogy tovább menj egyenesen, jobbra vagy balra. De visszafelé soha nem tudsz menni, ahhoz új utat kell keresni. Ahhoz, hogy vissza tudj menni, először előre kell haladni, majd megállni, keresni a térképen egy másik utat. De mi van akkor ha visszafelé nem vezet út? Mi van olyankor, ha életünk térképén nem vezet út visszafelé? De miért is akarnánk visszamenni, hiszen a lehetőség előttünk van, nem mögöttünk. Ami mellett elmentünk ott egye meg a fene, jön egy másik. Csak fel kell ismerni!! Végül is Timon is azt mondta, hogy ami megtörtént az mögöttünk van és nem tudunk rajta változtatni. „Hakuna Matata”, annyi mint semmi vész, szép az élet. Szóval az van, hogy Timon és Pumba adott egy zöldlámpát Simbának. Megadták neki az újrakezdés lehetőségét, Simba pedig élt vele. Ahhoz, hogy szembe tudjon nézni a múltjával tanulnia kellett, haladni előre az életben. A mese végét pedig ismerjük. Egyértelmű zöldlámpa. Ezt a zöldlámpa „elméletet” fejtegeti Matthew McConaughey is. A zöldlámpa a pozitív esemény, a piros a negatív, de lehet egy kijózanító megállj, mint egy jó pofon az élettől, ami arra késztet, hogy egy kicsit meg kell állni. Átgondolni, helyretenni és összeszedni magad, mert nyugodt lélekkel és tiszta fejjel a nap is szebben süt, az ég is kékebb, és a lehetőségek lámpái is zöldebben ragyognak.

Kutakodva az életemben rájöttem arra, hogy sok zöldlámpám volt. Volt ami mellett elmentem, de adatott egy másik. Kaptam néhány nagyon komoly pirosat is. Padlófék és seggreültem. De felálltam, tovább mentem és itt vagyok, mert nem vagyok az a sokat kesergő típus, aki feladja, mert elsőre nem sikerült. Viszont elmélkedni, gondolkodni, járatni az agyam annál többet szoktam. Ez sem mindig jó dolog mondjuk. Megosztom veletek első zöldlámpám történetét. 1987, 9 hónapos voltam. A két tesóm sajnos bárányhimlős lett az oviban, így természetesen én is. Védőoltás akkoriban még nem volt. 3 napon keresztül voltam 40 fokos lázban. Volt ott minden, kétségbeesés, vizeslepedő, sírás, hűtőfürdő, majdnem reménytelenség, orvosi hümmögés, mert egyszerűen nem történt semmi. De Anyukám és Apukám végtelen kitartása, bizakodása, hite és reménye, hogy lemegy a lázam, na meg a jó isten segítsége, meg az én élni akarásom meghozta a várva várt lázcsillapodást, a negyedik nap reggelre lement a lázam. Zöldlámpa. 34 éves vagyok, két gyerkőc és kutya anyukája és játszópajtása. Örök optimista, pozitív, életszerető.

„A szó nyomtalan, a szándék nyomatékos. „

Matthew McConaughey

Ahogy az orvos szava nyomtalanul elveszett, úgy lett nyomatékosabb a szüleim szándéka. Levitték a lázam.

Idén névnapomra kaptam férjemtől Matthew McConaughey könyvét, amely 2020-ban jelent meg a 21. Század Kiadó gondozásában. 300 oldalon keresztül evezhetünk, kalandozhatunk vagy túrázhatunk együtt a Színész és Író Úrral. A könyvet fotók, levelek, versek, naplóbejegyzések színesítik és hozzák közelebb az olvasóhoz.

Kivételes alkalom, hogy nem kezdtem el azonnal olvasni a könyvet, kicsit váratott magára. Aztán elérkezett a pillanat és zöld jelzést kapott a történet. Nekem hihetetlenül kellemes csalódás volt ez a fickó. Csak úgy sodort magával a könyv. Olvastam és közben elmélkedtem, emlékeztem és gondolkodtam, hiszen arra késztettek a történetek, hogy a saját életem mozaik darabkáit is rakosgassam. Sok közös van bennünk. Már mint az Íróban és bennem. Életszerető, optimista, pozitív gondolkodású, ahogy én is. Én sosem vesztem el a reményt, az utolsó pillanatig hiszek mindenben, ahogy ő is. Hisz önmagában, hisz istenben, ahogy én is. Naplót vezet, ahogy én is (melyet mai napig kézzel írok). Teljesen más életet élünk, máshol és máshogyan élünk, ő ismert, én ismeretlen. Még is sokkal fontosabb neki is, nekem is a lelki gazdagság. Fontos a jólét, de nem anyagias. Ez kifejezetten szimpatikus, nem az a farokméregető hollywoodi vagánycsávó, aki ha észre veszi, hogy a szomszéd hajót vett, akkor ő kétszer akkorát vesz…. Képes mindent a maga javára fordítani. A gyerekkori sérelmeket, az ausztráliai kényszer vegaságot, a gyötrelmeket, a pofonokat. Mindent. Hihetetlen, ahogy útra kel egy, ahogy Ő fogalmaz egy „nedves álom” után, és megy megfejteni az álom üzenetét. Az út, amit megtesz, és az út amin ma is halad példás.

Olvasás közben végig azt éreztem, azt „tanultam” szeressek még jobban, lássam a napot még reménytelibbnek. Legyek még pozitívabb. Kovácsoljak jót a pofonokból. Hiszen pofon volt most azt élettől. Nem csak nekem, az egész emberiségnek, egyszerre csattant mindenhol. Dolgozzak többet, még keményebben az álmaimért. Nekem ez a könyv pozitív lélek terápia, üdítő, olykor megdöbbentő történeteken keresztül. Köszi Matthew McConaughey.

Amikor 5 évvel ezelőtt tavasszal Kunhegyesre költöztünk nem adtam lehetőséget a városnak. Nem szerettem, mert nem önként, jó kedvvel költöztem ide, hanem azért mert ide szólította a férjemet a munka. Az első lépés, amit megtettem, hogy örültem annak kertesházban élünk. Kutya, macska és homokozó. A gyermek boldog, így nekem is jó. De ettől függetlenül még nem szerettem a várost, még igazán esélyt és lehetőséget nem adtam neki, hogy kedveljem, hogy a kedvemben járjon. Nem ismertem senkit. Majd…. Majd telt az idő és feltaláltam magam, mert akartam, hogy valami pozitív is érjen, eljártam baba klubba. Ez volt az a pont, amikor nem csak a város nyitott felém, de én is nyitottam a város felé. Eltelt 5 év, sikerült beilleszkedni, Kunhegyes és én megbékéltünk egymással, elfogadtuk egymást, és most már jól érzem magam itt. Pár napja, amikor ezt a fenti idézetet olvastam egy könnycsepp kicsordult a szememből, azt éreztem ez az üzenet nekem szól, mert én sokáig nem adtam meg a helynek, a városomnak azt, ami illeti. Józanítóan hatott rám a fenti gondolat. Pár napja máshogy tekintek Kunhegyesre. Zöldlámpa. Még egyszer köszi Matthew McConaughey.

Olvassátok el ti is a könyvet. Őszinte szívvel ajánlom.

A könyvről többet itt tudhatsz meg.

S.H.ZsuzsiNóri

2 hozzászólás

  • Végsőné Lukács Edit

    Kedves Zsuzsi!
    Ismeretlenül köszöntelek Kunhegyesen.
    Ahogy látom, a Könyvtár a Te Zöldlámpád! A Könyvtárnak pedig te adsz Zöldlámpát!
    Örömmel olvasom írásaid, véleményed, gondolataidat itt a blogodon, és a FB-on is.
    Minden jót kívánok szenvedélyedhez és munkádhoz.
    Lelkesedésed adjon Zöldlámpát sok leendő olvasónak!
    Üdvözlettel: Végsőné Lukács Edit

    • SH Zsuzsi

      Kedves Edit!
      Végtelenül köszönöm a kedves szavakat, az elismerést és a biztatást. 🙂
      Itt a könyvtárban megtaláltam a helyem. Kicsit olyan érzés ez, mint aki hazatalál. Itt a Könyves Kertünk blogot valósággá tudom változtatni.
      Valóban nagybetűs Zöldlápma. 🙂
      Üdvözlettel: Sarkadyné Horváth Zsuzsa Nóra

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük