Könyvek nagyoknak,  Művészet

Rejtélyes műkincsvadászat Egyiptomban

Mindig is vonzottak az egzotikus helyszínek és nagyon szívesen olvasok Közel-Keleten játszódó történeteket, sajnos még személyesen nem tapasztalhattam meg a keleti világ varázsát ezért nagy örömmel vettem kezembe Buótyik Dorina Az egyiptomi királynő rejtélye című könyvét.

A cselekmény két szálon fut, az egyik vonal a jelenben játszódik, ahol Adam Simpson brit régész egy eddig ismeretlen sztélé darabra bukkan. A másik szál az ókori Egyiptom XII. századába kalauzol el minket, melyben a híres Szobeknoferuré fáraónő uralkodásának és a hükszoszok térfoglalásának lehetünk szemtanúi.

De vajon hogyan és milyen módon kapcsolódik össze a két szál? A történet varázslatosságát egy megmagyarázhatatlan látomás adja, mely további izgalmakat tartogat mind az olvasó, mind pedig a szereplők számára. Az elsőre teljesen különálló cselekménymozaikok a későbbiekben egy teljes cselekmény ívet lerajzolva válnak teljes képpé.

A regény izgalmas történelmi kalandregény, mely nem „a fantázia véletlen műve”, hanem történelmi dokumentumokkal alátámasztott – eddig ismert – történelmi tények. Az egyiptomi szereplők és a helyszínek hitelességéről tanúskodik a regény végén feltüntetett történelmi jegyzet is.

A jelenben játszódó események között taglalt ásatási és az azt követő adminisztrációs és egyéb muzeológiai feladatok részletessége az Írónő rátermettségét bizonyítják.

Érdekes kiemelni a regény kriminológiai vonalát is, mely a szervezett bűnözés, az országhatárokon átnyúló műkincskereskedelem, – és a mai napig virágkorát élő műkincslopást veszi górcső alá.

Kiknek ajánlom a regényt?

Történelem kedvelőknek és romantikus kalandoroknak mindenképp azoknak, akik szívesen megismerkednének Egyiptom történelmével. A regény kitér a régészek és az antropológusok munkájára is, így azoknak is érdekes olvasmány lehet, akik szeretnének részletesebb ismereteteket szerezni ezen területekről.

Mikor olvasd?

Egyhangú monoton munkanap után a könyv váratlan fordulatai kiváló olvasnivalóként szolgálhatnak, ugyanakkor a regény az ókori civilizáció iránt érdeklődő könyvmolyoknak is izgalmas sorokat tartogat.

A könyv az Írónő második regénye mely az első regény folytatásaként – mely a III. Amenemhat rejtélye címet viseli – illetve önálló kötetként is egyaránt megállja a helyét.

Jó hír a műfaj kedvelőinek, hogy készülőben van Buótyik Dorina harmadik regénye is mely hasonló meglepetéseket tartogat mindannyiunk számára.

Logikai buktatókkal átszőtt, izgalmas olvasást kívánok mindenkinek!

Tóth Detti

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük