Kétpercesek

Térkép és idő

J.K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

Elérkezett az ideje, hogy megosszam veletek a harmadik Harry Potter kötetből a 7 kedvenc idézetemet. A választás nagyon nehéz volt, most is sokat időztem rajta. De azt gondolom megérte.

A címre külön szeretnék kitérni, mert rengeteg lehetőség, és ötlet volt a fejemben, de végül a térkép és idő kombinációja győzött. El is mesélem miért.

  • Sirius 12 évet sínylődött az Azkabanban,
  • Pettigrew szintén 12 évet élt a Weasley családnál, mint patkány… (nem derült ki pontosan, mikor is került Ron családjához)
  • Harry épp ekkor tölti be a 13. életévét, és kezdi meg a harmadévet a Roxfortban.

Ugye milyen érdekes, ha így egymás mellé tesszük ezeket az eseményeket? Tovább haladva:

  • James, Sirius, Remus és Peter megalkotja a Tekergők térképét, amelyet Frics elkoboz, mint különösen veszélyes tárgy, így az hosszú, nagyon hosszú éveket pihen Frics szobájában.
  • Majd jön Fred és George, akik megtalálják és elcsenik azt, így fedezve fel a titkos járatokat, és a kastély összes zugát. Érdekes, hogy pont Petert nem veszik rajta észre… Azt gondolom ez valószínű azért lehet, mert Ront soha nem figyelték a térképen.
  • Az ikrek jóvoltábol Harryhez kerül a Tekergők kincse, aki úgy mint az apja és barátai felfedezi a kastélyt és környékét. Nem mellesleg megtalálja rajta Peter Pettigrewt, igaz csak a filmes változatban, a könyvben nem.
  • Na és akkor jön a sok közül az egyik csavar a könyvben: a térkép visszatér az egyik alkotójához, Lupin professzorhoz.

Az idő nagy úr és az idő mindent megold. A térkép pedig soha sem hazudik. Harry és Hermione pedig időt nyer Siriusnak, Peternek és! Perselus Pitonnak is. Hiszen tudjuk mi történt a Szellemszálláson. „Tíz körömmel ugrott” mindenki a másik torkának. Nem mellesleg Trelawney professzor újra jósol. Na de akkor jöjjenek a kedvenc idézeteim.

– A minisztérium kocsikat küld értünk – felelte Mr Weasley.
Az asztalnál ülők mind felkapták a fejüket.
– Hogyhogy? – pislogott Percy.
– A te tiszteletedre, Percy – bizonygatta komoly képpel George. – A kocsi orrán lesz egy kis zászlócska, IE felirattal…
– IE mint Istenítsetek Engem – tette hozzá Fred.”

64. oldal

– […] Könyörgök, ne keresd a bajt…
– Nem szoktam keresni a bajt – bosszankodott Harry. – Rendszerint a baj talál meg engem.”

74. oldal

– Lupin nagyon jó tanár – szólt elismerően Hermione. – Csak azt sajnálom, hogy én nem állhattam ki a mumus ellen.
– Neked milyen alakban jelent volna meg? – kérdezte vigyorogva Ron. – Fogadnék, hogy mint egy dolgozat, amire tízből csak kilenc pontot kaptál!”

131. oldal

„Ron körülnézett, hogy nincs-e a közelben Trelawney.
– Arról volt szó, hogy a kristálygömböt csak a tavaszi szünet után vesszük – jegyezte meg halkan.
– Ne panaszkodj – suttogta Harry. – Ez azt jelenti, hogy befejeztük a tenyérjóslást. Már nagyon untam, hogy mindig elsírta magát, ha a kezemre nézett.”

[…] Percy Weasley pedig – bizonyára az édesanyja utasítására – úgy ügetett a nyomában, mint egy nagyzási hóbortban szenvedő házőrző kutya.”

157. oldal

– Hát nem tudod, hogy akiket igazán szeretünk, azok haláluk után sem hagynak magunkra minket? Nem tapasztaltad még, hogy ők az elsők, akik segítségünkre sietnek életünk nehéz pillanataiban?”

391. oldal
saját gyűjtemény

A témához kapcsolódó írásaim: Rowling, az igazi mágus, Keresd a kamrát, Irány a Roxfort, Utazásom a 9 és 3/4-ik vágányról

Jó olvasást!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük