Könyvek nagyoknak

Földön innen, Földön túl

Victoria Miller: A hibrid

Rögtön az elején szeretném megragadni a lehetőséget, és köszönetet mondani a Könyvemnetoroknak, hogy bizalmat szavaztak nekem és az elsők között olvashattam el Victoria Miller könyvét. Elárulom nektek, hogy nagyon különleges érzés előolvasónak lenni. Különleges, hiszen azon kevesek közé tartozom, akik megjelenés előtt kézbe vehetnek egy még megszületőben lévő regényt, akik egy kicsit részesei lehetnek a kiadást megelőző hosszú folyamatnak. Hálás vagyok és szerencsésnek érzem magam ezért. Victoria Miller első könyves író A hibrid című sci-fi regényével mutatkozik be, amely a Könyvmentorok gondozásában jelent meg. Az Írónő 280 oldalon keresztül kalauzol ég és föld, múlt és jelen, ember és földönkívüli lények között. Kíméletlenül ejti egyik ámulatból a döbbenetbe az olvasót, melyet romantikával fűszerez, és egy prológussal zár le.

A történetről röviden

Véletlenül sem akarok spoilerezni, de még is szeretnék hiteles képet adni arról, hogy mi vár az olvasóra. A történet Sacramentoban kezdődik, a Midsomin Point Obszervatóriumban, ahol egy fiatal egyetemista lány szemtanúja, ahogy egy holdi lézertükörre sugarat küldenek, és onnan elképesztő erősségű jelek érkeznek a Földre. Valaki segítséget kér…A teremben tartózkodók döbbenten néztek egymásra, hiszen tudták jól, hogy most megváltozhat minden.

Egy titkos tanácskozás eredményeképp, egy még titkosabb expedíció keretei között Holdra szállt egy maroknyi űrhajós és a Földre szállították a különös burokban lévő emberi lénynek tűnő női személyt. A vizsgálatok megdöbbentő eredményeket hoztak. A lány hibrid. Kérdések ezrei lebegtek a levegőben, hiszen tudták, hogy eljöhet a pillanat, amikor 78 év után szót érthetnek Roddal, a fogvatartott földönkívüli lénnyel.

A kommunikáció pedig végre létrejön és különös kapcsolat alakul ki Rod, Kris és Dr Mark Taylor között. A lány segítségével Rod végre beszél, mondanivalójából sugárzik az önteltség, a cinizmus. Rod lenézi az emberiséget és olyan képtelen dolgokat mond, amelyek alapjaiban rengetik meg világunkat, történelmünket, mindazt, amiben eddig hittünk. A hitünket saját magunkban. Már régen eljött a változás ideje. Változás helyett, pedig csak katasztrófákat zúdítottunk a saját magunk nyakába. Maroknyi ember az, aki tett is érte, hogy ez a világ jobb hely legyen, de Rod szerint nem értettük meg őket és most sem értjük. Szerinte csak hatalmat akarunk, uralkodni mindenki felett. Változni kell, hiszen pengeélen táncol az emberiség. De tud-e változni a világ legönzőbb lénye? Akar-e változni? A választ gondolom mindenki sejti. Ütött az utolsó óránk. És ebben az utolsó utáni pillanatban a szerelem, mint egy végső reménysugár száll fel az égre. Hiszen a szeretet az, ami végülis megmentette az emberiséget.

Mindezek után, hogy hogyan alakult Kris, Rod és Dr Taylor élete? Nos kedves Olvasó mindenki visszatért oda ahová tartozik.

A könyv és én

Rod szavain keresztül az Írónő romba döntötte a világomat. Egy kicsit megszűnt mindaz, amiben hittem. Egy pillanatra elfelejtettem, hogy mi is a valóság, mi az igazság, merre van jelen és hová lett a múlt. Hol vannak a hátárok, amelyek elválasztják tudatomban a könyvet és a valóságot? Teljesen elmosódtak. Tudom, hogy ez egy fikció, de ha belegondolok, hogy mindez kicsit is igaz lenne, amit olvastam, hát a hideg is kiráz. Beleborzongok. Annyira foglalkoztatott a könyv és mondanivalója, hogy éjszaka alig tudtam aludni. Egyre csak járt és járt az agyam, gondolkodtam, hiszen a könyv rengeteg valóságon nyugszik, óriási kutatómunka van mögötte. Fantasztikus.

A változás, és a változtatni akarás, és a változásra való hajlandóság azok mai napon is nagyon aktuális kérdések. Vírus, háborúk, nagyhatalmak asztalok mögötti egymásnak feszülése, klíma kérdés, és a pusztuló bolygónk központi téma a világban. Azt gondolom a mai generációnak már okosabbnak kell lennie. Hiszen tudjuk jól, hogy az okos ember más hibájából is tanul, de az ostoba a sajátjából sem. De ha valóban afféle haladunk, amit Rod állít, hogy hahó itt a vége és nincs tovább. Mert azt mi is jól tudjuk, hogy a történelem újra ás újra megismétli önmagát, akkor joggal felmerül a kérdés, hogy az emberiség kinek a hibájából tanuljon? Hiszen generációk óta, vagy évszázadok, ezredek óta, nem vagyunk képesek tanulni a hibáinkból, a történelemből. Ha van nekünk egyáltalán olyan… Ha egyáltalán igaz minden amit eddig tudtunk, vagy csak tudni véltünk. Egyszerűen belénk van kódolva az önzőség, a hatalomvágy, és rombolás. Időről időre jöttek a háborúk. Ha a világ első háborújából tanultunk volna, akkor azóta békességben kellene élni a világban. De az emberiség nem ilyen. Mi erre képtelenek vagyunk.

Mióta ember él a földön azóta létezik a gyarlóság és a hatalomvágy. Mióta ember él a földön azóta mindig voltak üldözők és üldözöttek. Mióta ember él a földön azóta mindig voltak elnyomók és elnyomottak. Mióta ember él a földön mindig voltak győztesek és vesztesek. Mióta ember él a földön mindig voltak olyanok, akik szembe szálltak a zsarnoksággal és képesek voltak megdönteni azt. Mióta ember él a földön képes arra, hogy tudatára ébredjen. Mióta ember él a földön képes romba dönteni a világot, majd hamvadó porain ujjá építeni azt. Mióta ember él a földön, hát igen azóta minden más… Más, hiszen mi sem azok vagyunk, akiknek eddig gondoltuk magunkat. Nem mi vagyunk a teremtés koronája. Akkor kik vagyunk mi valójában?

Mit érzek mióta befejeztem? Kell még pár nap, hogy helyre jöjjek, mint egy józanító pofon olyan volt ez a könyv.

Végső következtetés

Már többször is mondtam, hogy a könyveknek lelke van. Nem minden esetben mi választjuk őket, hanem ők minket. Én hiszek ebben. A mostani eset is pont ilyen. Tulajdonképp a műfaj és a téma nem is állhatna ennél távolabb tőlem, viszont szeretek kilépni a komfortzónámból és új vizekre evezni. Victoria Miller: A hibrid című regénye számomra a tökéletes új élmény, az új tapasztalás. Ez a könyv nagyon jó és egyenesen a csillagok közé repít. 2021-ben az év könyve díjat nálam ez a történet nyerte el.

A könyvről többet itt tudhatsz meg.

Jó olvasást mindenkinek!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük