Kultúrtér

Így áltatnak a pdf-könyvek

Sziasztok! Musso Holnap című könyvét keresem.
Megvan valakinek pdf-ben?

Klasszikus kérdés a közösségi oldalakon, és persze záporoznak a klasszikus válaszok, melyek feladói e-mail cím iránt érdeklődve iparkodnak továbbküldeni az ezáltal végtelen számban sokszorosítható könyvet. Rengeteg és egyre több ilyenbe futok azóta, hogy csatlakoztam az olvasásnépszerűsítésért síkra szállók népes táborához, és egyre inkább tölt el csalódottsággal a fenti olvasói magatartás. (Kép: google)

A könyv mindenkiért, mindenki a könyvért

Sokan sok fórumon foglalkoztak már az illegális letöltések jogi aspektusaival, és mivel a szerzői jogok témája nekem egyáltalán nem asztalom, meg is hagynám az erről szóló diskurzust a nálam sokkal okosabbaknak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a probléma érdektelen számomra, sőt. A tudatos olvasás a pdf-ben vagy képfájlban többszörösített olvasmányok határozott kerülését, esetleg az ellenük való fellépés vállalását tűzi ki célul. A tudatosság eszmei, ideológiai, egyéni, vagyis erősen lelkiismeret-alapú döntés annak minden nehézségével vagy esetleges rövid távú kockázatával. És mi lehet a lelkiismeret szempontjából fontosabb, mint a korrekt olvasói szokásrendszer kialakítása egy élhetőbb könyvpiaci környezet érdekében?

Hogy egy teljesen triviális példát hozzak: mi is mindannyian pénzt kapunk a munkánkért. A könyv is hosszú munkafolyamatok végterméke, ami mögött rengeteg befektetett idő, energia és pénz lapul. Ezek az olvasók számára láthatatlan befektetések ugyan, de ez önmagában nem elég indok azok teljes figyelmen kívül hagyására. Sőt, pontosan e nem kézzelfogható ráfordítások miatt kell különös figyelmet szentelni a könyvekre, hisz a fizikai valójában megjelenő könyv szellemi termék is egyben, aminek az értéke felbecsülhetetlen. Amikor regényt olvasunk, olyan eszmei értéket tartunk a kezünkben, aminek csak a töredékét fizettük meg a könyvesboltban. A könyvek által kapott élményről nem is beszélve, ami szintén mérhetetlen, mégis értéknövelő erővel bír.

Erős költői túlzással ugyan, de a könyvek olyan természetes képződményekké váltak számunkra, mint a levegő, ami láthatatlansága ellenére kulcsfontosságú az életben maradásunkhoz, mégsem vigyázunk és figyelünk rá eléggé.

Minden illegális letöltés ront a könyvpiac helyzetén, és egy lépéssel közelebb visz e mindenki számára hasznos körforgás ellehetetlenítése felé.

Önámítás azt hinni, hogy a könyvek/olvasmányok vannak értünk. Legalább annyira becsapós ez, mint amikor azt mantrázzuk, hogy a világ, amiben élünk, kizárólag miattunk jött létre évmilliókkal ezelőtt. Ahhoz, hogy bármilyen zárt rendszer működőképes legyen, hatalmas figyelmet kell fordítani a fenntarthatóságra, a korábban jól működő mechanizmusokat egyszerűen békén kell hagyni. A digitalizációval óriási veszély leselkedik többek között a könyvpiacra is, hiszen ma már percek leforgása alatt lehetséges egyetlen eredeti példány sokszorosítása és elérhetővé tétele akár tömegek számára. Persze mi sem egyszerűbb, mint ily módon javakhoz jutni, csakhogy ez hosszú távon nem kifizetődő azok számára sem, akik e pillanatban még élvezik az illegális letöltésekből fakadó előnyöket.

A könyvek megvásárlásával alapot teremtünk ahhoz, hogy a kiadók és a szerzők újabb könyvekkel tudjanak előrukkolni, miközben mi magunk azt kezdhetünk új szerzeményünkkel, amit akarunk. Eladással vagy továbbadással lehetőséget biztosítunk mások számára a könnyebb eléréshez, és mivel egyetlen könyv továbbadása egyetlen ember számára kiegyenlítő hatással bír a könyvpiacra, a fenntarthatóságot is kézbe tudjuk venni egy kicsit, összehangolva ezzel a fogyasztók, valamint a szellemi termékek tulajdonosainak igényeit.

Ezzel szemben a korlátlan elérés biztosítása a szerző és/vagy kiadó hozzájárulása nélkül határozottan torzítja a könyvpiacot, hiszen nem kiegyenlítő hatású és figyelmen kívül hagyja  a termék előállítójának érdekeit az egyéni fogyasztói érdekek javára. Ez a hozzáállás erősen kontraproduktív, hiszen a kiadói munka támogatása nélkül a kiadóknak nyilvánvalóan magasabb összegben kell a meghatározniuk a munkájuk értékét, így lesznek drágábbak az új könyvek (és ezáltal a használtak is természetesen), és így lesznek egyre többen azok, akik számára valóban a pdf letöltése lesz az egyetlen alternatíva. Ha azonban mindez bekövetkezik, szép lassan összeomlik a könyvpiac, a kiadók tönkremennek, a szellemi termékek sosem kapnak nyilvánosságot, és vészes értékhanyatlással kell szembe néznünk. Ez mondjuk talán túlzó disztópia, de semmiképpen sem lehetetlen.

Mi lehet a megoldás?

Feltételezem, hogy ahol a pdf-fájlokra van kereslet, ott van számítógép és internetelérés is. Ez máris szuper alap ahhoz, hogy az önjelölt pdf-terjesztők oldalai helyett a legális adás-vételi vagy csereoldalakat keressük fel. Ugyanezen elv mentén továbbhaladva kényelmi szempontként kezelendő a házhoz szállítás lehetősége.

Ha még ennél is kényelmesebb, esetleg olcsóbb megoldást keresünk, az e-könyv jó választás lehet, hiszen pár kattintással gyakorlatilag azonnal rendelkezésünkre áll a kiszemelt olvasmány. Ehhez persze szükség van e-könyv olvasóra, de ez egyszeri befektetés csupán. A legális e-könyvek nagy előnye, hogy formátumuk biztosan kompatibilis az e-könyv olvasónkkal és olcsóbbak, mint a papíralapú könyvek.

Gazdaságosság tekintetében a könyvtárak állandó nyerésre állnak. Igaz, kényelmi szempontból vitatható az előnyük, hisz valóban előfordulhat, hogy valaki a mozgásában átmenetileg vagy tartósan korlátozott, s így nem áll módjában rendszeresen könyvtárba járni. Ma már több olyan honlap is akad,  ahol ingyenesen, mégis legálisan letölthető könyveket találunk. Ezeket később, bővebben is bemutatjuk majd.