Könyvek nagyoknak

Julianne Donaldson: Blackmoore

Biztonságot nyújtó házasság vagy örök szabadság?

A romantikus irodalom kedvelőinek nem kell bemutatni Julianne Donaldson munkásságát, azonban akik eddig nem ismerkedtek meg közelebbről az írónő alkotásaival, szívesen ajánlom figyelmükbe az Edenbrooke és az Edenbrooke örököse című művekről írt könyvajánlómat. Julianne Donaldson-t Jane Austen örökösének is szokták nevezni, mely kijelentést az általam olvasott Blackmoore című alkotása is megerősített.

Cselekmény

A történet az 1820-as években játszódik. Főhősünk Katherine Worthington, eladósorban lévő fiatal lány, kinek az íratlan társadalmi normáknak megfelelően, legfőbb életcélja nem lehet más, mint a tökéletes férj megtalálása és a mielőbbi házasság kivitelezése. Katherine szembe fordul a vele szemben támasztott szabályokkal. Kate vágyai között ugyanis nem a házasság mielőbbi kivitelezése, hanem a messzi India felfedezése szerepel független nagynénje oldalán.

Kate gyerekkora óta szoros barátságot ápol a Blackmoore-ban élő Delafield testvérekkel. Kate édesanyja kizárólag azért, hogy lányát mielőbb férjhez adja, szigorú feltételekhez köti a Blackmoore-ban való látogatást, így Kate-nek a Blackmoore-ban töltött idő alatt három házassági ajánlatot kell begyűjtenie, majd mind a hármat visszautasítania. Kate nem ijed meg a tisztességtelen ajánlattól, azonban arra még Ő maga sem számított, hogy a dacosan kiharcolt szabadság sem teheti boldoggá, ha szíve másfelé húz…

A könyvről

A történet romantikus jellege ellenére mindenre kiterjedő korrajz, mely alapján megismerhetjük az Angliai mindennapokat, valamint azt, hogy egy idejében megszerkesztett végrendelet mennyire képes befolyásolni az emberek jellemét. Kate harcias karakterét kiválóan ellensúlyozza a többi Női szereplő bemutatása, akik mindenre képesek a megfelelő házassági ajánlat megszerzésére. A mű bővelkedik a női rafinéria mérhetetlen eszköztárának bemutatásával, teszi mindezt ármánykodás magas szintjével vegyítve.

„- A házasság örök rabszolgaság és nyomorúság – jelentettem ki.
– Rabszolgaság és nyomorúság? – (…) – Szerintem a házasság a rokonlelkek egymásra találása. Kapocs, ami természetesen kötelezettségekkel is jár, de éppen ebben rejlik az ereje. A legkedvesebb barátod egy életen át kitart melletted, és hűséges, odaadó társaddá válik. Én ilyennek látom a házasságot. Ezért is hiszek benne.”

Kiknek ajánlom a könyvet, mikor olvasd?

A könyvet ajánlom romantikus lelkeknek, azoknak, akik szeretnek képzeletben elkalandozni a ködös angliai tájakon, valami azoknak, akiknek szimpatikus Kate karaktere. A cselekmény lendületes így a könyv egy hét alatt elolvasható. A mű a Könyvmolykiadó keze munkáját dicséri és bízom benne, hogy a közeljövőben további Julianne Donaldson művek is kiadásra kerülnek.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük