Kétpercesek,  KultúrTér

Könyvet írnék, de hogyan?

Tele van a fejem tervekkel, sőt egy kész történettel. Tudom, hogy mit akarok. Akkor hajrá! Papírra vetek mindent. Írok. Aztán egyszer csak elfogy a történet. Akkor hogyan tovább? Vakarom a fejem.

Ugye ti is voltatok már így?

Minden könyvszerető, sokat olvasó ember fejében megfordul legalább egyszer, hogy „De jó lenne könyvet írni!” És ez így is van jól. Megvannak az ötletek, egy elképzelt történet, egy-két karakter és még a helyszín is. De ettől még nem mindenkiből lesz író. Jön a kérdés: miért nem?

Mi kell ahhoz, hogy valaki író legyen? Ihlet, fantázia, jó fogalmazókészség elengedhetetlen. Szükséges egy példakép, valaki akire felnézhetünk. Szerintem ez is fontos. Minden írónak van egy példaképe, akinek a személyisége vagy munkássága hatással van rá, aki motiválja. Például George R.R. Martinra többek között Tolkien is hatással volt. Ezt mondjuk megértem, Tolkien rám is óriási hatással van. Szerintem Ő egy zseni. A következő fontos tényező a motiváció. Kérdés: kit mi motivál? Pénz, siker? Vagy a vágy, hogy megmutassa mire is képes? Ezer ok lehet. Aztán nem utolsó sorban kell a belső tűz, akarat és kitartás, hogy történetünk ne csak elképzelés maradjon, hanem szárnyra kapjon és tényleg megszülessen.

Akik leginkább hatással vannak rám.

De nézzük mi a helyzet velem? 13 éves korom óta tudom, hogy egyszer könyvet fogok írni. Konkrétan azóta tudom, hogy elolvastam Harry Potter történetét. Azóta csaponganak mindenféle gondolatok a fejemben, történet részletek, helyszínek. Minden elolvasott könyv, vagy kirándulás helyszíne adott valami újabb és újabb ötletet. Szorgos kis kezeimmel szépen leírtam mindent, így most 20 év összeszedetlen termése vár rám átolvasásra. Csak előbb be kell fejeznem a szakdolgozatomat, amit egy hét múlva le kell adnom, amihez szintén kell kitartás, akarat, motiváció, és ha nincs kedvem, akkor is le kell ülnöm írni. Ha végeztem végre kezdetét veheti egy teljesen új kaland. Szeretném megvalósítani a 20 éves álmomat, és végre megírni az én történetemet. Sok bennem is a kérdés. Hogy letisztuljanak a fejemben a gondolatok, elővettem a naplóimat, mert azt is írtam 8 éven keresztül és kedvenc könyveimet, amelyek ténylegesen a legnagyobb hatással vannak rám. Valamint az Íróműhely oldalát is böngészni kezdtem. Két cikküket ajánlom most nektek, a címekre kattintva olvashatjátok el a bejegyzéseket. Nekem sokat segítettek. Meg ha majd mindenen túl leszek, és elmennek ezek a vírusos viharfelhők beiratkozok egy író tanfolyamukra is.

A sikerhez vezető utat saját magunkban kell megtalálni. Hinni kell önmagunkban. Inkább úgy mondom, az önmagunkba vetett hitnek nem szabad meginognia, és akkor, de csak is akkor elérhetünk bármit.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük