Kétpercesek

Könyv, hangoskönyv és a régi idők hangjátékai

Ki emlékszik a mese hangjátékokra? Óz a nagy varázsló, Süsü, Vuk, Grimm mesék. Gyerekként én nagyon szerettem hallgatni ezeket a meséket, és most nagyon szeretem együtt hallgatni a gyerekeimmel. Talán ezért is kedvelem a hangoskönyveket. De azért az olvasást nem lehet csak úgy helyettesíteni. Szóval ezek után érdekes gondolatokat vet fel bennem a hangoskönyvek körüli kérdés. Ebben a formában „”elolvasottnak”” minősül-e a könyv vagy sem? Mikor hallgatjuk? Utazás közben, főzés közben, vasalás közben vagy elalvás előtt? Ti hallgattok egyáltalán hangoskönyveket? Ha igen, magyarul vagy idegen nyelven?

Megmondom őszintén, hogy magyarul hangoskönyvet először tavaly kezdtem el hallgatni, mégpedig Szent Péter esernyőjét. De valahogy nehezen állt rá a fülem. Olyan furcsa volt, kicsit idegen. Tudom fura ezt mondani, de így van, ami azért lehet, mert már évek óta angolul hallgatok könyveket. De azért végig hallgattam Veronka történetét, és a végére igencsak jól is szórakoztam, mert már nagyon régen olvastam. Nagyon régen, illetve túl régen olvastam, régen láttam, de most először hallottam Mikszáth Kálmán művét.

Viszont hangjátékokat annál többet hallgatok mostanában. Elő vettem a féltve őrzött kazetta gyűjteményt, melynek darabjai 30 évesek lehetnek, csak nem volt mivel lejátszani. Így vettünk egy kazettás magnót. A gyerekek pedig imádják. Ezzel pedig nagyon színes lett a repertoár. Már nem csak könyvet és diafilmet olvasunk, hanem hallgatjuk is a meséket, játék közben vagy alvás előtt.

A hangoskönyvek évekkel ezelőtt lettek aktív részesei az életemnek. Egy korábbi munkahelyemen hallgattam sokat, amikor ki akartam zárni az irodai hangzavart, és a kintről beszűrődő forgalom zaját. Akkor döntöttem el, hogy angolul fogom hallgatni a könyveket, hiszen jót tesz az a nyelvtudásom szinten tartásának is. Az irodában hallgattam a szöveget, otthon a könyvet is olvastam mellé. Először a képen látható kiadványt vettem meg, utána pedig még jó néhányat, ebből a fajtából. Később szintet léptem… Elkezdtem a Harry Potter sorozatot hallgatni, Jim Dale előadásában, és mellé olvastam angolul is a könyvet. Nyelvvizsga időszakban nekem nagyon sokat segített.




Aztán már csak pusztán szórakozás végett maradt meg ez a szokásom. Végül pedig kikapcsolódási forma lett. Vasalás, főzés és vezetés közben szoktam hallgatni. Ilyenkor az agyam teljesen átáll az angol szövegre. De van úgy, hogy megkeresem az adott könyvnek, amit épp olvasok, a hangoskönyv változatát, már ha van, és ha épp nincs időm olvasni, akkor hallgatom, majd pedig folytatom könyvben.

Honnan lehet beszerezni hangoskönyvet? Természetesen minden nagy könyvesboltban, illetve azok webshopjában. Valamint legálisan letölthetőek innen: Magyar elektronikus könyvtár Arra is van lehetőség, hogy online hallgassunk könyveket, letöltés nélkül. Erre ad lehetősége a legnagyobb videó megosztó felület a YouTube. Ha esetleg valaki Harry Potter könyvet szeretne hallgatni, akkor megteheti ezen az oldalon.


A változatosság gyönyörködtet szokták mondani. Így én is színesítem a mindennapjaimat, de az olvasást, a könyvélményt, önmagában véve magát a könyvet számomra semmi sem helyettesíti. Imádom a könyvet a kezemben tartani, főleg ha régi, kicsit megsárgult, és valami régi emlék köt hozzá

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük