Könyvek nagyoknak

Szerelem a szabadságharc idején

Sokszor megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy ha volna rá lehetőségem, vajon elolvasnám életem könyvét? Biztosan tudni szeretném előre, hogy mi fog történni velem? Lenne merszem elolvasni az utolsó fejezet, utolsó sorait is?

Ehhez hasonló gondolatok kavarogtak a fejemben, miközben Csernovszki-Nagy Alexandra Mimi regénye című könyvét olvastam. Első látásra a könyv hosszas terjedelme megrémített, azonban a gondosan kidolgozott cselekményvezetés és a kíváncsiságom erősebb volt a félelmemnél, így elmondható, hogy az alkotás 583 oldala valamennyi kétségemet felülmúlta.

Csernovszki-Nagy Alexandra eddig megjelent kötetei

A történelmi köntösbe bújtatott családregény a Gyarmaty család vagyonos és befolyásos életét tárja elénk, méltán bemutatva ezzel az adott korra jellemző politikai és társadalmi konvenciókat. A Gyarmaty család egyetlen leánya azonban olyan életet választott magának, mellyel bőven meghaladta a kor szellemiségét.

Emília, a kortársaival ellentétben elutasította az érdekházasság fogalmát, a társadalmi elvárásoknak ellenszegülve nem adta fejét gyermekvállalásra, valamint tűzön-vízen át kitartott szíve választottja mellett.

„Még, ha azt a látszatot is kelti a világ, hogy nincs választásom, én akkor is megpróbálom úgy alakítani az életem, ahogy nekem tetszik.”

Mimi sosem szerette a ráerőltetett szerepeket, így tovább erősítve a női erőket, már-már feministának nevezhető az akkori körülmények között. Különc természetét példázza az is, hogy az 1800-as évek derekán megalapította az úgynevezett az Elmélkedős kört. Ezeken a gyűléseken Mimi, a politikai és szellemi felvilágosítás keretein belül tanította nőtársait, formálta világnézetüket.

Az írónő regénye a magyar történelemnek egy mozgalmas időszakát tárja az olvasó elé, így a magyar szabadságharc kialakulásának, céljának és sajnos bukásának ok-okozati viszonyait is feleleveníthetjük. A Gyarmaty család életét végigkísérő történelmi események és megpróbáltatások tovább lendítenek az amúgy is mozgalmas cselekményen. A regény érdekességeként kell kiemelni a lábjegyzetben feltüntetett történelmi magyarázatokat, kiegészítéseket. Ajánlom a könyvet azoknak is, akik nem szoktak történelmi regényeket olvasni, hiszen az adatok hitelességéért az Írónő történelem szakos végzettsége szolgál biztosítékul.

Mimi regénye önmagában is hiánypótló olvasmány, így a könyv önálló kötetként is értelmezhető, valamint egybeolvasva a szerző korábbi köteteivel, – mely a Lina múltja és az Antónia eltűnt címet viseli – is olvasható.

Vajon jó döntéseket hozott Mimi? Megérte ez a sok áldozat és fáradtság egy boldogabb életért? Vagy a dédelgetett álmokat egy huszárvágással keresztülhúzta a történelem? Mindez kiderül a könyvből.

Tóth Detti

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük