Kétpercesek

#olvasshazaitis2022

2022-es „bukott könyvlistám” magyar szereplői

„Vannak kötelességeid, nem gondolod? Például, hogy ne felejtsd el, honnan jöttél.”

Ugron Zsolna: Úrilányok Erdélyben

„2019. Január elsején az volt az egyik újévi fogadalmam, hogy sokkal több magyar irodalmat fogok olvasni. Legyen az klasszikus vagy kortárs alkotás. Soha ilyen jól megtartani fogadalmat még nem sikerült. Hihetetlenül büszke is vagyok magamra. Azóta is szárnyalok…Ugye ti is olvastok hazait?” – részlet az első #olvasshazaitis írásomból.

A helyzet azóta is változatlan. Igyekszem minél több magyar irodalmat olvasni. Odafigyelve, hogy legyen közöttük kortárs, klasszikus, gyermek és ifjúsági alkotás is. Mindemellett továbbra is igyekszem a saját könyvtáram darabjait olvasni és féken tartani az új könyvekkel érkező futárokat.

2022 változatos év volt. Tele élményekkel és eseményekkel. Szeptemberben teljesen új korszak nyílt az életünkben, a kisfiam elsős lett, így nem akármilyen kihívások elé néztünk. Én is elsős lettem… DE! De sikerült belerázódni a dolgokba, felvenni a fordulatot, nekem lassítani kellett, míg a gyermeknek kicsit felpörögni. Így az elmúlt évekhez képest 2022-ben „csak” 20 db könyvet olvastam el, de a fele magyar szerző tollából származik.

Nos nézzük akkor azt a listát.

  • R. Kelényi Angelika: Átkozottak, ez volt az év első könyve. Átkozottul tetszett, hiszen kedvenc családomról a Habsburgokról szól. Egyszerre játszódik a jelenben és a múltban. Fondorlatosan csavarodnak a szálak, az egyensúly mégis megmarad jelen és múlt, fikció és valóság között.
  • R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök 1 és 2, első lélegzetre beszippantott a történet és gyors egymásután olvastam a könyveket. Egy fiatal lány és egy zárda élete tárul elénk, és lapról lapra hatványozódnak a szörnyűségek. A szerelem mégis szárbaszökken.
  • R. Kelényi Angelika: A lánynevelde 1 és 2, a Mennyei bűnök folytatása ez a két könyv. Kevésbé impulzív, mint az előző könyvek, viszont érzelmi mélységek és magasságok akadnak bőven és azért néha nem árt levegőt is venni a történet közben.
  • Pap Éva: Mielőtt lemegy a nap, végre egyszer férfi szemszögből olvastam egy könyvet. Végre egyszer egy férfi szemével láttam a világot. Mostmár tudom, hogyan néz férfi a nőre. Mijo története tele van kérdésekkel és titkokkal. A szív pedig nem felejt.
  • Ugron Zsolna: Úrilányok Erdélyben, az év kedvence volt. Könnyed stílusú és laza eleganciával van megírva. Szellemes és szórakoztató. Ez a történet kedves, bájos, romantikus és szerelmes. Másrészt pedig végtelenül szomorú is. Interaktív történelem óra, nem tankönyvi nyelven, 100 éves receptekkel fűszerezve.
  • Ugron Zsolna: Nincs egy férfi, az Úrilányok Erdélyben után óriási meglepetés volt ez a könyv, mind stílusban, hiszen ez egy novellás gyűjtemény, ha úgy vesszük, mind hangzásban más volt. Eleinte idegennek éreztem, de minden történet más volt, így a kíváncsiságom folyamatosan megmaradt.
  • Mándy Iván: Csutak színre lép, Csutak. Szegény Csutak. 30 évet várt a polcon… Látott minket felnőni. Ha ez a könyv mesélni tudna anyukám meg apukám nagyokat pislogna. Nem mellesleg könnyed kikapcsolódás, mese a rég elfelejtette gyerekkorunkról. Én még lehettem utca kölyök, mint Csutak.
  • Böszörményi Gyula: Hullaházi skandalum, ki kell mondanom, az év csalódása. Nem tehetek róla. Annyira vártam, majd belegebedtem, hogy végre meglegyen, kézbe vegyem és olvassam. Isten nyugosztalja Böszörményi Gyulát, de nekem ez az utolsó rész, valahogy sok volt, sok volt az öngyilkosság, és nekem ez valahogy nem tetszett. Hangulatát tekintve teljesen más volt, mint a többi Ambrózy kötet. Viszont a többi részt imádom.
  • Bartos Erika: Brúnó Budapesten, Budapest és környéke, Brúnó történeteit kalandjait nagyon szeretjük. Amikor csodás fővárosunkba látogatunk mindig csinálunk „Brúnó Budapesten” programot. Így voltunk mi is az Erzsébet kilátónál, lebegőztünk és a tuti befutó a Természettudományi Múzeum volt.

A magyar irodalom sokszínűsége végtelenül páratlan, és igazán felfedezni én is csak most kezdem. Évről évre, könyvről könyvre elvarázsol. A történeteket olvasom, hallgatom, mert a hangos könyvnek is megvan a maga varázsa. A fülnek kellemes hang, jó előadásban ugyanúgy élményt ad, mint az olvasás. Az egyik ilyen nagy élmény Homonnai István előadásában az Egri csillagok, a másik pedig Solenczki Janka felolvasásában Ida regénye.

Olvassatok ti is sokat! Minden történet formál rajtunk. Lelkünk végtelen mozaikjához hozzá tesz egy apró darabot.

Témához kapcsolódó írások: #olvasshazaitis2020 és #olvasshazaitis2021

Ui.: a címekre kattintva elolvashatjátok az ajánlókat is.