Könyvek nagyoknak

A Habsburg átok

R. Kelényi Angelika: Átkozottak

„Az ég és pokol pusztítsa el boldogságát!

 Minden nemzetsége vesszen ki a föld színérõl! 

Õt magát azokban verje meg az Isten, akik legközelebb állnak szívéhez! 

Az élete csak rombolás legyen, 

s a gyermekei nyomorultul pusztuljanak el!”

Batthyányné Zichy Antónia szavai Ferenc józsefhez

A legenda szerint Batthyány Lajos kivégzésekor a felesége megátkozta Ferenc Józsefet és minden leszármazottját, miszerint 13 érőszakos halálesettel fizessen a 13 aradi vértanúért… Azt gondolom Ferenc József „megfizette” adósságát, hiszen hosszú élet, és uralkodás után 86 évesen hunyt el, a beteljesedett átokkal együtt, amely tulajdonképp a Habsburg uralkodóház végét is jelentette.

2022-es könyvlistám első helyén szerepelt R. Kelényi Angelika Átkozottak című történelmi romantikus regénye, amely 2021-ben jelent meg az Álomgyár Kiadó gondozásában. Az Írónő 314 oldalon keresztül kalauzol bennünket múlt és jelen, valóság és fikció között. A történet 2 idősíkon fut, napjainkban és a 19. század második felében, végül a szálak mégis összefonódnak… Úgy indultam neki a történetnek, hogy nem tudtam miről szól, nem olvastam el előre még a fülszöveget sem. A cím és a borító fogott meg. Így óriási öröm volt, hogy visszatérhetek a 19. századba és „Habsburgiába” – ahogy nevezni szoktam.

A történetről röviden

Átskovács Krisztina történész évek óta kutatja a Habsburgok történetét. Különösen érdekli Rudolf trónörökös és Vetsera Mária bárónő kapcsolata és haláluk körülményei. Egy nap rejtélyesen eltűnnek a temetőből a baronesz maradványai, majd meglepő körülmények között kerülnek elő, ezért Krisztina Bécsbe utazik, hogy egy osztrák nyomozóval a végére járjon a bizarr esetnek. Ha sejtette volna, milyen veszély leselkedik rá, biztos, hogy kétszer is meggondolja, nekivágjon-e ennek a félelmetes kalandnak.

Kiadói ajánlás

Rudolf trónörökös és Vetsera Mária bárónő története nem volt számomra ismeretlen, hiszen több könyvet is olvastam a témában, amely foglalkozik hátborzongató és egyben rejtélyes tragédiájukkal. A tragédia, mely történelemből legenda lett, végül mítosszá vált. A szereplők és az alap esemény és annak közvetlen alakító tényezői, körülményei, Larisch grófné vélt vagy valós ténykedései, valamint Rudolf és Mary halála, annak időpontja és helyszíne tökéletesen megegyezik a valósággal, minden más feltételezés és kitaláció. De még milyen??!!! Lebilincselő és kanapéhoz ragasztó, megindító és borzongató. Az a fajta történet, amely éjszaka sem hagy nyugodni – legalább is engem nem hagyott – amikor azt mondjuk „Csak még egy oldalt!” Fordulatos cselekmények múltban és jelenben. Több szálon futó események. Több nézőpont és szemszög. Az Írónő ismét fondorlatosan tekergette a szálakat, megtartva az egyensúlyt az idősíkok között. A könyv hangulata egyszerre modern és klasszikus. Egy történelmi hullámvasút, amely sok ismeretet rejt, és feltárja előttünk a Habsburg család egyik legszomorúbb esetét.

A több szálon futó eseményeket több szereplő szemszögén keresztül ismerjük meg. Egyik főszereplőnk Krisztina, a fiatal történész és megrögzött Rudolf kutató, és nem mellesleg távoli rokona Vetsera Mary bárónőnek. Gondolkodás nélkül rohan Bécsbe, amikor eltűnnek a báronessz maradványi, valamint előkerül a naplója… Megismerjük Andreast és képtelen, sőt kissé őrült gondolatait, a múlt és jelen kifacsart kapcsolatára. Izgalmas volt olvasni Kövesdy Katinka és Vetsera Mary bárónő naplóját. Katinkán keresztül megismerjük nemcsak őt, hanem a Császárnét, és bepillantást nyerünk az udvar mindennapi, feszült, és merev szabályok keretezte életébe. Valamint feltűnik egy ismeretlen jóképű alak, Kállay András, a visszatérő KULCSFIGURA. Mary naplója is sok izgalmat és megdöbbentő eseményeket hordoz. Megismerhetjük a lány vívódásait, félelmeit, és szemtanúi lehetünk egy szenvedélyes szerelemnek is. Megismerjük az édesanyját, aki szintén Rudolf szeretője volt, és hasznot remélve „aladta” a lányát a hercegnek, a felnőtt és lelkileg megtört Rudolfot és a „minden lében kétszer is kanál” Larisch grófnét, és ismét felbukkan Kállay András… Mindezek mellett tökéletes korképet is kapunk.

Átok ül a Habsburg családon. Egy átok, mellyel Batthyány gróf özvegye sújtotta a császárt és minden leszármazottját. A nép még 1867-ben is erről beszél. Azt suttogják, tizenhárom erőszakos halálnak kell történnie a Habsburg családban ahhoz, hogy megtörjön a rontás. Ahogy telnek az évek, az átok beteljesedni látszik… Erzsébet királyné félelme nem alaptalan. Egy titkos szervezet, mely nem nézi jó szemmel a kiegyezést, azon munkálkodik, hogy segítsen a sorsnak…

Kiadói ajánlás

A könyv és én

Nagyon szeretem a történelmi romantikus könyveket, a család történeteket. A Habsburg család története pedig kifejezetten érdekel. Óriási kutatómunka állhat a regény hátterében, melyben tökéletesen jól van kombinálva az igazság és fikció. A történet gördülékeny, az atmoszféra tökéletes, és a a fantázia, vagy a belső film adta illusztráció pazar élményt ad. A monarchia egyik legrejtélyesebb esete ez az ügy. Nehéz azt mondani, hogy öngyilkosság volt, ahogy azt sem lehet 100%-os magabiztossággal állítani, hogy gyilkosság. Ezer a kérdés, rengeteg a teória. A császári kezek gondosan dolgoztak, és a Habsburgok sok igazságot sírba vittek magukkal. A kor szellemiségéhez hozzátartozik, hogy mindenki naplót írt. Az eset után pedig rekord gyorsasággal jelentek meg a memoárok. Mindenesetre én nagyon jól éreztem magam a történetben. Az Írónő ismét szuper volt. Köszönöm. Remélem még sok ehhez hasonló könyvet olvashatok tőle. Gyógyulj meg Angelika!

Mindenkinek jó olvasást.

A könyvről többet ITT tudhatsz meg.

Egy hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük