Könyvek nagyoknak

Úton önmagunk felé

Az olvasás önmagában nagyon jó terápia, hiszen kiszakít minket a „sárgacsekkes” valóságból és elrepít egy olyan világba, ahol még soha senki nem járt. A vizualizáció, a képzelet birodalma olyan hely, ahol garantáltan megnyugvásra lelünk, ahol fel tudunk töltődni és ahonnan új lendülettel tudunk visszatérni a mindennapokba. Azok a könyvek azonban, amelyek önfejlesztésre sarkallnak és ehhez konkrét receptet is kínálnak, kevésbe követelik meg a kiszakadást, sokkal inkább célozzák a valóságunk pontos megismerését és igény szerinti átformálását. Ez nem egyszerű feladat és mindig meg kell előzze a felismerés: „változtatni akarok.” Önismereti könyvek esetén tehát számolni kell a szembesüléssel és elő kell venni a régóta kulcsra zárt fiókból az önkritikánkat is. Nem egyszerű, de annál hálásabb feladat, és ha jó könyveket választunk társul az önmagunk felé vezető utunkon, garantált a siker.

Bogár Zsuzsa: Mozaik a családom

A szerző tanácsadó szakpszichológus, pár- és családterapeuta. Munkásságának középpontjában a nem hagyományos családmodellben élők támogatása áll, melynek érdekében létrehozta a Mozaikcsalád Központot. Mit jelent a nem hagyományos családmodell? Egyebek között erre a kérdésre is választ ad Zsuzsa könyve. A praxisában előforduló történeteken keresztül világít rá konkrét élethelyzetekre és tesz általánosan alkalmazható következtetéseket. Hiszen minden helyzet más és más, mégis létezik egy mozgatórugó, ami áthatja a család válás utáni dinamikáját, ez pedig a sikeres újrakezdés iránti vágy. Zsuzsa évszázados beidegződéseket cáfol meg és újkeletű irányelveket tudatosít. Miért jó ez? Azért, mert végre elhihetjük, hogy tudunk jól működni csonkacsaládként vagy mozaikcsaládként is akár. Útmutatást nyújt egyedülálló szülőknek, családba újonnan belépőknek, az új testvérkapcsolatoknak, a mostoháknak, a kapcsolattartó szülőknek, a felügyeleti jogot gyakorlóknak. Megértéssel fordul minden szereplőhöz, elfogadásra és együttműködésre tanít, ehhez pedig javaslatokat is tesz (pl. ha felbukkan az elidegenítés veszélye vagy döcög a gyerekkel való kapcsolattartás). A könyv számos olyan, jogosan felmerülő kérdés mentén halad, amelyet minden mozaikcsaládba csöppenő szereplő biztosan feltett már magának, de adekvát válaszokat garantáltan csak ez a könyv kínálhat számára. Nem könnyű kézbe venni, hiszen aki belekezd a könyv olvasásába, biztosan valamiféle válságon ment vagy megy éppen keresztül. Nem könnyű, hiszen e válság súlyos érzelmi töltettel, személyes sértettséggel, hatalmas félelemmel együtt járva igyekszik minket eltéríteni, kizökkenteni. De ha már a kezedben van, ne engedd el! Bízz Zsuzsában, hiszen ő pontosan tudja, min mész keresztül! Ne félj szembenézni a nehézségeiddel, indulj el ezen a rögös, de annál csodálatosabb képet ígérő, mozaikos úton!

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy

Úgy tűnhet, hogy az előző könyvvel semmilyen kapcsolatban nem áll Nagoski kötete, pedig több közös pontot is találhatunk benne, mint hinnénk. Már a cím is támogató hangvételt sugall, hiszen akihez eljutott ez a könyv, bizonyára önértékelési kérdésekre keresi a megnyugtató válaszokat. Az Úgy, ahogy vagy alapvetően szexuálpszichológiai írás, de már az első oldalakon egyértelmű válik: az ösztöneink életre keltése lehet a kulcs önmagunkhoz. Ma, amikor elvárások hada zúdul ránk akár a munkahelyen, akár a párkapcsolatban vagy a szűkebb és tágabb családi kapcsolatainkban, joggal üti fel a fejét bennünk a kétkedés: biztosan jól csinálom? Nem lehetnék olyan, mint bárki más? Anélkül, hogy spoilereznék, elmondhatom: igen, jól csinálod és nem, nem lehetnél olyan, hiszen te önmagad vagy, egyedi és megismételhetetlen. Egyebek mellett ezt is megtanultam Nagoskitól. Nem tétovázik, ha a több évszázada, sőt, évezrede kísértő, káros és kóros társadalmi elvárások ellen indított hadjáratról van szó, csak ő a szexuális szokásainkon keresztül szólít harcba minket. Ez ugyanis harc, szembemenni a konvenciókkal és szembenézni saját magunkkal, mi több, szépnek látni magunkat. Tudományos szemlélettel fűszerezett, a mindennapokat átható és a szexualitást a lehető legmélyebben érintő, támogató kötetnek minden háztartásban helye van. Mivel alapvetően nőket érintő kérdéseket sorakoztat fel az írónő, mondhatnám, hogy elsősorban női olvasóknak ajánlom, de nem mondhatok ilyet, hiszen hogyan is változtathatnánk a szexualitáshoz (és önmagunkhoz) való hozzáállásunkon, ha abba nem vonjuk be a partnerünket. Ajánlom tehát férfiaknak, nőknek szexuális orientáltságtól teljesen függetlenül. Ez a kötet mindenkinek tartogat „húha” élményeket.

Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

Orvos-Tóth Noémi neve nem először bukkan fel nálunk, korábban már írtunk az Örökölt sors c. könyvéről, ami óriási hatással volt rám, és amiről azóta is úgy nyilatkozok: kötelezővé tenném mindenkinek kortól, nemtől, élethelyzettől függetlenül. Az Örökölt sors óta tudom, jövőt csak a múltunk megismerésével és elfogadásával tudunk építeni, ez a gondolatmenet pedig tökéletesen összecseng a Mozaik a családom és az Úgy, ahogy vagy című kötetekkel. Újrakezdeni, új körülményeket teremteni ugyanis csak lezárással tudunk. Lezárni viszont nem egyszerű és nem mindig evidens. Gondolatainkat, cselekedeteinket, céljainkat meghatározzák a külső tényezők, legalábbis ezt hisszük, ezt tapasztaljuk, miközben tiszta vizű, friss forrásként csordogál bennünk a szabadságra vágyó én, aki végre erős sodrású folyóként akar eljutni a végtelen tengerig. Miért fojtjuk el mégis ezt a mindent átható, belső késztetést? Régóta foglalkoztatja az emberiséget a szabad akarat dilemmája, évezredek óta tartó államelméleti, vallási, filozófiai viták bizonyítják, hogy a jelenség létező, mi több, megosztó. Noémi természetesen kint hagyja az állam- és társadalomszervezés nagy és örök kérdéseit, viszont bevon minket, olvasókat, az egyént, akinek végre rendet kell tennie egyszemélyi birodalmában. Az én rendkívüli összetettsége ijesztő is lehetne akár, de Noémi segít levetkőzni a félelmeinket és segít túljutni a transzgenerációs sérelmeinken. E kötetben a lényeg a saját sorsfordító erőink mozgósítása a pénzügyeinkben, a karrierünkben, a szerelmi életünkben és az egészségi állapotunkban egyaránt. A könyvet több negatív kritika is érte, ami persze még erősebb érdeklődést keltett bennem a kötet iránt, habár Orvos-Tóth Noémi neve már önmagában garancia volt arra, hogy elolvassam a Szabad akaratot is. Olvasás során volt bennem egy kis dejavu, hiszen visszacsengtek a 12 szabály az élethez című könyvben olvasottak egy része. Nem, nem áll fenn a plagizálás veszélye, ugyanakkor nagyon jó megtapasztalni az olvasmányélmények találkozását és közös lecsapódását. Én ezt éltem meg Noémi könyve által, habár icipici csalódás engem is ért. Hogy miért? Azt sajnos, nem mondhatom el. Jó olvasást kívánok!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük