Könyvek kicsiknek

Füttyös Vilkó színre lép

Berg Judit: Lenge mesék

Messze-messze, a Sustorgó erdő mélyén, a Locsogó-tó partján hullámzik a végtelen Nádtenger.

Berg Judit: Lengemesék, Tavasz a Nádtengeren

„Hogy róluk eddig még nem hallottál? Az bizony nem csoda. A nádas összes többi lakójáról készült már festmény, fénykép, tudományos leírás, mindannyian megtalálhatók a lexikonokban és múzeumokban, utánuk nézhetsz könyvtárakban vagy az interneten, a lengéket azonban nem látta még soha senki. Egyedül a Nádtenger lakói tudják, hogy a lengék a nádas nyugalmának őrzői, az itt élő állatok védelmezői. A tudósok és kíváncsi megfigyelők elől azonban gondosan elrejtőznek. Nem is kell bujkálniuk, elég mozdulatlanul ücsörögniük egy nádszálon, hogy észrevétlenek maradjanak. A lengék teste alig nagyobb, mint a pitypang bóbitája, a bőrük éppen olyan zöld, mint a nádas, hajuk pedig kócos barnán lobog a szélben. Vagyis csak a felnőttek haja barna. A csemeték fején vidám zöld hajtások ágaskodnak.” – Kiadói fülszöveg.

Ahogy Ti sem, úgy Mi sem láttuk még a lengéket. Pedig szüntelenül lessük őket a Tisza-tó partján, de mindhiába. Sőt 2 évvel ezelőttig még csak nem is hallottunk róluk, de egy esős nyári napon a Netflixen ott volt a mese, amit megnéztünk. Mindenkinek nagyon tetszett, így természetesen beszerzésre kerültek a könyvek. Aztán esténként kalandra indultunk Vilkóval és barátaival. Igazi lélek-wellness volt nap, mint nap. Felszabadító lélektúra és semmi „világfájdalom”.

A könyvek egyébként is varázsosak, csodákat rejtenek, de a gyerekkönyvekre ez hatványozottan vonatkozik szerintem. Legalább is nekem még csodásabbak és még varázsosabbak. De ez biztos azért is van, mert gyermeklelkű felnőtt vagyok.

A történet 4 kötetre oszlik, tél, tavasz, nyár és ősz. A gyerekek átfogó ismeretet kapnak az évszakokról és a természet működéséről. A változásokról, ami egy év alatt történik a Locsogó-tó élővilágával. Mindeközben izgalmas kalandokat élhetünk át Vilkóval és barátaival. A történetek mondanivalójának egyik fontos része a természet megóvása, környezetünk élővilágának védelme, és az is kiderül, hogy a hattyúk nem is olyan jó fejek, a pókok pedig nem is olyan félelmetesek, és a békaderbi a legizgalmasabb sport a világon.

Kalandozzatok Ti is Vilkóval és ismerjétek meg a lengék titkos életét, a könyv is nagyon izgalmas és a mese is jól sikerült.

Jó olvasást.