Kétpercesek

#olvasshazaitis2021

Avagy mit olvastam tavaly?

Az olvass hazait is egy olyan cikk sorozat lett, és egy olyan „kampány”, amiben arra próbálom meg felhívni a figyelmet, hogy minél több hazai írótól olvassunk. Szívem csücske téma lett, hiszen olyan kalssz íróink vannak. Sőt író nagyságaink, mint Böszörményi Gyula, Bakóczy Sára vagy Pap Éva, csak, hogy a kedvenc kortárs íróimat emeljem ki, akik úgy tudnak visszarepíteni a múltba, és úgy írnak, mintha egy igazi klasszikust olvasnék a 19. század végéről.

No de nézzük, mit is olvastam idén. Illetve 2021-ben. Ha a címekre klikkeltek elolvashatjátok az ajánlóimat is.

  • Csukás István – Sajdik Ferenc: Pom Pom újabb meséi

A 2021-es évben két nagyon különleges, és meghatározó élmény is ért. Az egyik Victoria Miller könyve.

Tulajdonképp a műfaj és a téma nem is állhatna ennél távolabb tőlem, viszont szeretek kilépni a komfortzónámból és új vizekre evezni. Victoria Miller: A hibrid című regénye számomra a tökéletes új élmény, az új tapasztalás. Ez a könyv nagyon jó és egyenesen a csillagok közé repít. 2021-ben az év könyve díjat nálam ez a történet nyerte el.

Saját gondolat

A másik nagy élmény pedig a rádiószínház volt. Kislány koromban mamával hallgattuk. Nagyon szerettem. 2021 őszén pedig megjelent Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten című regénye nyomán készített 10 részes rádiójáték.

Ezért imádom a rádiószínházat, mert Hollywoodmentes, egyedi, és észrevétlenül hat a fantáziára. Itt nincs díszlet, itt a szereplők teremtenek meg mindent, de a hallgató ad hozzá keretet. Képzeletünkben forog egy film, megelevenednek a szereplők. A hangok mellé arcot társítunk, látjuk a díszletet és a korabeli helyszín is életre kel. 

Saját gondolat

Remélem sikerül ötletet meríteni, mert a magyar irodalom csodás, és csak a miénk. Olvassatok sokat!

Saját fotó

Témához kapcsolódik: #olvasshazaitis, #olvasshazaitis2020

Egy hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük