KultúrTér

Szeretettel Tolkiennek

Születésének 131. évfordulójára.

Isten éltesse sokáig a Nagy Mesélőt, tartsa meg emlékezetét, és műveinek végtelenségét.

“Nem mi döntjük el, hogy mikor éljünk. Mi csak abban dönthetünk, hogy mi a teendő, ha már itt vagyunk.”

Tolkien

Évekkel ezelőtt fejem búbjáig elmerültem Tolkien csodás világában, így minden évben megemlékezem kedvenc Íróm születésnapjáról. Hihetetlen munkásságot adott a világnak. Csodálom ezért. Nyelveket, mitológiát, történelmet egy világot teremtett meg nekünk. Ilyenkor odaállok a könyvszekrényem elé és megcsodálom a folyamatosan bővülő gyűjteményem. Megnézem a kedvenc részem, újra olvasom a legjobb pillanatokat. Szívom magamba a tolkieni tudást. 🙂 Nos igen, erre mondják, hogy apró örömök az életben.

Annyira jó, és hátborzongatóan hihetetlen, hogy nem csak latin vagy ógörög, vagy óangol nyelven lehet megszólalni, hanem tündéül, vagy éppen mordor éjfekete sötét nyelvén, ahogy Gandalf is tette azt Völgyzugolyban. Tolkien elsősorban nyelvész volt, és e két nyelvet ő alkotta meg. A törénet, és egész Középfölde így olyan közel került hozzánk, hogy szinte beléphetünk ebbe a különleges világba. Részesei lehetünk a gyűrű kalandjának. Na ez, ez zsenialitás.

Tolkien egy személyben apa, férj, egyetemi professzor, nyelvész, és egy hihetetlen író. Kreativitását az is mutatja, hogy művei úgymond fordítva születtek meg. Hiszen létrehozott nyelveket, és ezekhez a nyelvekhez talált ki személyeket, mitológiát, kultúrát, és történelmet épített köré. Sajátos történelmet, ami hosszú időn vezet át, és számtalan csodás és borzongató helyen, Valinortól Numenorig, Szürkerévtől, Középföldén át, egészen Mordor éjsötét kapujáig és azon is túl, a Végzet hegyéig.

Nem vagyok egy nagy sorozat „függő”, de a sokat kritizált Hatalom gyűrűit megnéztem, és nekem sokakkal ellentétben, nagyon tetszett. Nem annyira, mint a Gyűrűk ura trilógia, viszont jobban, mint a Hobbit három része. Látványos volt, igaz lassan bontakozott ki a cselekmény, de végén számomra nagyon fontos dolgok derültek ki. Így eldöntöttem, hogy 2023-ban minden tervem sutba dobva Bridgertoniából Középföldére utazom, és bejárom ezt a fantasztikus világot. Egyébként is terveztem, de most kaptam plusz egy motivációt.

“Ha többen volnánk, akik aranykincsnél jobban becsülik az ételt, a vidámságot és a dalt, vígabb hely lenne a világ.”

Tolkien: Hobbit

Kapcsolódó írásaim, Tolkien világot teremtett, Komfortzónán innen…, Különös kalandok karácsonykor