Könyvek nagyoknak

Az irodalmárok köztünk élnek

Katie Fforde Szerelmes levelek

Katie Fforde Szerelmes levelek című művét választottam következő olvasmányomnak, könyvmoly lévén vágytam már olyan könyvre, ami a könyvkiadás rejtelmeit tárja az Olvasó elé. Az érdekes téma választáson túl, természetesen a romantika sem volt elhanyagolható.

A cselekmény egy könyvesboltól indul, ahol Laura Horsley eladóként dolgozik. Laura eladói feladatánál jóval többet teljesít munkahelyén: felolvasó esteket szervez, kívülről fújja a várható megjelenések listáját, betéve tudja az irodalmi díjak várományosainak nevét, ezen felül fejlett kritikai érzékkel bír és véleményét sem rejti véka alá. Egy napon azonban váratlan hírt közölnek vele, a magas költségek miatt be kell zárniuk a könyvesboltot. Laura élete gyökeresen megváltozik, amikor a könyvesbolt legutolsó napjának záróestéjén Fenella, a neves irodalmi ügynök meglepő ajánlattal áll elő…

Az új ismeretség pedig új élethelyzetet és lehetőséget tartogat, Laura szervezője lesz a legelső Irodalmi Fesztiváltnak a festői Somerby-ben. A kezdeti nehézségek után a szervezés összehangolt gépezete ugyan beindul de kortárs írók és költők híján mégis megtorpanni látszik. A tetőpont akkor érkezik el, amikor a fesztivál fő szponzora kijelenti, hogy feltétlenül számít a híres Dermot Fflyn részvételére. Kívánsága pedig egyértelmű: Vagy Dermot lesz a fesztivál sztárvendége vagy nem lesz fesztivál.

Dermot Fflyn, az ír irodalom fenegyereke, aki bár publikált két világsikerű könyvet, mostanában mégis a világtól elzártan él. Fenella nem győzheti meg, mivel Ő Dermot ügynöke, újságíróról vagy szervezőről Dermot hallani sem akar, talán egy kívülálló laikus… így esik a választás Laurára.

Laura félve fogadja el az ajánlatot ugyanis az egyetem óta szerelmes az ír kortárs irodalom kiemelkedő alakjába és ha ez még nem volna elég, a szakdolgozatát is az ő munkásságáról írta. De nincs mit tenni a fesztivált meg kell szervezni. A feladat tehát adott; elő kell keríteni Dermot-ot és rá kell venni arra, hogy részt vegyen a fesztiválon.  Ehhez azonban Dermot-nak is lesz egy két szava…

Katie Fforde pont azt a bájos, könnyű és romantikus stílust képviseli ebben a könyvében is, amit a rajongók már megszokhattak az Írónőtől.

Laura azzal, hogy elvállalta az irodalmi fesztivál megszervezését, számos egyéb segítői és szervezői feladatnak is részese lehetett. Megismerkedik különböző zenekarokkal, kapcsolatba lép könyvkiadókkal és egy rajzpályázat keretében még az iskolákban is népszerűsíteni tudja a fesztivált. Laura minden tőle telhetőt megtesz, hogy a fesztivál ne essen kútba.

Segítséget nyújt kéziratok szelektálásában, lebonyolít egy kreatív íráskurzust, meglátásaival segíti az Író munkáját, így ismét beigazolódik az a közhely, mely szerint minden sikeres férfi mögött áll egy nő.

A Dermottal való találkozás természetesen mindkét fél számára sorsfordító lesz és a boldog befejezés sem maradhat el, mégis ebben a könyvben a szerelmi szál inkább háttérbe szorul.

A történet a romantika stílusjegyeit képviseli, mögöttes tartalomként pedig a könyvipar rejtett színfalai mögé nyújt betekintést. A mű lapjain keresztül rálátásunk lehet arra, hogy milyen szempontok szerint válogatnak az irodalmi ügynökök, hogyan válik egy könyv eladhatóvá és hogyan lehet kikerülni az alkotói válságból.

Katie Fforde könyvét ajánlom azoknak, akiket mélyebben érdekel a könyvszakma világa. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy bár a mű és az események az írói fantázia szüleményei, de feltételezem, hogy a való életben is ádáz küzdelem folyik egy-egy kézirat kiadási jogaiért.

A könyvet ajánlom továbbá romantikus lelkeknek, akik kikapcsolódásként egy kellemes szerelmi történetre vágynak.  A könyv elolvasása kiváló időtöltés lehet csendes estéken – természetesen csakis egy pohár borral a kezünkben – pont úgy, ahogyan azt a Szerelmes levelekben olvashattuk.

Jó olvasást.

Tóth Detti

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük