Könyvek nagyoknak

Lelkek találkozása

Mikor először láttam, hogy Papp Csilla: Minden életemben szerettelek című könyve nemsokára elérhető lesz a boltokban, azonnal felírtam a könyves várólistámra „kötelező” olvasmányként megjelölve.

Érezted már úgy, hogy valami megmagyarázhatatlan erő irányít minket? Sokszor van, de ja vu érzésed? Akkor ez a könyv biztosan neked is elnyeri tetszésedet.

A mű Julien Morelle irodalomprofesszor és Dr. Varga Júlia neonatológus szerelmét jeleníti meg. A két főszereplő látszólag szöges ellentétei egymásnak, de valami megmagyarázhatatlan okból mégis vonzódnak egymáshoz. Az események gyorsan követik egymást, így a két szereplő élete nemsokára gyökeres fordulatot vesz. Vannak azonban olyan élethelyzetek, melyekkel még a legnagyobb szerelem sem tud megbirkózni. Vajon két ennyire különböző embernek, akik teljesen más szemszögből látják a világot lehet közös jövője? És miért érzi azt Júlia, hogy minden előre megvan írva?

A könyv számtalan nyitott kérdést vet fel, melyet mi, Olvasók végig gondolhatunk saját életünk vonatkozásában is: Hogyan hat a múltunk a jelenünkre? Milyen múltbeli terhek befolyásolják a jelen döntési szabadságát? Tudunk igazán befelé figyelni?

A mű kategorizálása nem egyszerű, hiszen értelmezhető romantikus regényként, valamint spirituális iránymutatásként is. Papp Csilla a történelmi korok élethű ábrázolásával a történelem szerelmeseinek, míg pontos művészi leírásaival a művészetkedvelőknek is egyaránt kedvez.

A könyvben a múlt és jelen eseményei párhuzamosan haladnak, míg a jövőre vonatkozóan csak néha kaphatunk egy-egy kitekintést. A regény záró részében gyakorlatilag egy kerek élettörténetet kaphatunk, de nekem van egy olyan érzésem – csak hogy spirituális legyek – hogy ennek itt, így, még nem lehet vége.

Kiknek ajánlom a könyvet?

Romantikus beállítottságúaknak mindenképp, de itt is inkább azon Olvasóknak, akik szeretnek foglalkozni a mi van, ha kérdésekkel és szeretik tovább gondolni a történeteket. Azoknak, akik érdeklődnek a spiritualitás iránt, ugyanakkor azoknak is, akik szkeptikusan állnak ehhez a témához, hiszen az Írónő ezzel kapcsolatban pont annyi információ morzsát ejt el, amennyi még a legföldhözragadtabb embernek sem üli meg a gyomrát.

Mikor olvasd?

Kiváló olvasmány szabadságokra és vakációkra. Komoly mondanivalója miatt viszont egy megoldandó problémáknál is iránymutatásként szolgálhat. Segíthet abban is, hogy megértsük magunkat és a minket körülvevő világot. Végül pedig, ne feledd:

Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.
(Részlet Weöres Sándor: Szembe fordított tükrök című verséből)

Tóth Detti

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük