Könyvek nagyoknak

A hivatali visszaélés iskolapéldája

Így buknak meg a betanított tanúvallomások

Baráth Viktória – Az igazság nyomában

Lassan de biztosan eljött a várva várt nyár és könyvmolyként értelemszerű volt, hogy ez a holiday sem múlhat el könyv(ek) nélkül. Olyan nyári olvasmányt kerestem, amely túlmutat a szokásos kliséken. Szívesen olvastam volna kriminológiai szálú cselekményről, amin napokig lehet gondolkodni, valamint romantikus lélekként a szerelemi szál sem lett volna elhanyagolható – hát ilyen kívánságokkal érkeztem a könyvesboltba és akkor… megláttam az Igazság nyomában-t.

A cselekmény a harmincas éveiben járó Hannah Jones átlagos munkanapjával indul. Hannah-t a múltban elkövetett ballépése miatt ügyészi pozíciójából menesztették, jelenleg titkárként dolgozik. A vád képviselete helyett telefonokat intéz, e-mailekre válaszol és aktákat rendez. Egy nap azonban rejtélyes ügy borzolja a kedélyeket és az áldozat csak akkor hajlandó feljelentést tenni, ha Hannah látja el képviseletét.

Ezzel egyidőben, a szomszéd lakásba költözik a lehengerlő Max Wilder, aki bohókás hipszter megjelenésével minden Nő álma. Mikor Hannah megismerkedik Max-el, különös érzés fogja el, mintha Max-et az égiek küldték volna.

Hannah élete nagyszerűen alakul egészen addig, amíg eljön az első tárgyalás napja. Azon a délelőttön Hannah izgatottan rendezi a vád iratait, amikor a védelem képviseletében eljáró ügyvéd ismerős hangja csapja meg fülét.

Hannah nem hajlandó megbocsátani az ellene elkövetett árulást, minden erejét összeszedve az ügyre koncentrál, de ahogy egyre alaposabban rekonstruálja az eseményeket, keresi a bizonyítékok közötti ok-okozatot, nem várt összefüggéseket fedez fel… egy porosodó akta elolvasása után pedig az egész ügyészség hitelessége megkérdőjeleződik…

És, hogy ki is Hannah valódi ellenfele? – a könyvből ez is kiderül…

Baráth Viktória kiválóan egyensúlyoz a szerelem és kriminológia határmezsgyéjén. A könyv cselekménye garantáltan magával ragad mindenkit, akik szeretik felfedezni a sorok között megbúvó, kimondatlan bizonyosságot. Az Igazság nyomában egy mesterien felépített cselekményt tár elénk, melynek kusza szálai jobban összezavarják az Olvasót, mint Ariadné fonala.

A mű az igazságszolgáltatás szövevényes útvesztőibe kalauzol el minket; mindezt pedig a Nő és Férfi között megjelenő klasszikus hatalmi harcokkal teszi színesebbé. A könyv az erős, ambíciózus női karakterre épít így Hannah, kitartásával és erejével valamennyi nő számára példaképként szolgálhat. Kiemelendő a cselekményben a romantikus eseménysorozat is, melynek eredményeképpen, a mű legvégéig sem tudjuk egyértelműen eldönteni, hogy szeretjük vagy utáljuk a Férfit és ezen még a híres függő végű befejezés sem segít…

Fenti elemzés után pedig ajánlom a könyvet azoknak, akik szeretik a végletekig fokozott izgalmakat és azoknak, akik már az első pár oldal után azon kattognak, hogy vajon ki is lehet a bűncselekmény elkövetője. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a Férfi szerény személyét sem, aki magatartásával eléri az, hogy komplett érzelmi hullámvasútként éljük meg a regényt.

A regény végén, a már említett függő végű befejezés azonban előre sejteti, hogy Hannah története ennyivel nem ér véget. Mindannyiunk örömére Az Igazság nyomában című mű egy könyvtrilógia első részét képezi és szerencsére nem kell sokat várnom a folytatására sem, hiszen Az Igazság árnyékában már ott várakozik a könyvespolcomon.

Jó olvasást.

Tóth Detti

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük