Kétpercesek

Gyilkosságok rádiószínházra hangolva

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok

Rádiójáték a Kossuth Rádió műsorán

Ezen a linken 60 napig tudjátok visszahallgatni az epizódokat.

Szeretettel Böszörményi Gyulának.

„Tisztán látás végett mondom csak… Ha valaki esetleg nem olvasta volna… Szóval Böszörményi Gyula remekre szabott fura figurája Báró Sédeni-Ambrózy “arrogáns pökhendi” Richárd Lajos Gobert és Hangay “kicsit sem vonzom a bajt” Emília esetei bűnügyekre és szerelemre írt többszólamú szonátája ez.”

Idézet saját magamtól

Idén is nagyon izgatottan vártam a szeptembert, mert a Kossuth Rádió, rádiószínházában műsorra tűzték Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok rádiójáték változatát. Alig vártam, hogy újra halljam a mindén lében kanál Mili kisasszony és a felfújt hólyag Ambrózy báró évődését.

A második Ambrózy kötetből készült 10 részes rádiójáték 2022.09.05-án este 21 óra 05 perckor startolt a Kossuth rádió, rádiószínház műsorában. Az epizódok 25 percesek voltak. Ez az időpont sokkal „barátibb” volt, mint tavaly a 22:30-as kezdés. Az nekem már késői volt. A 10 rész elkészítése nem lehetett könnyű feladat, hiszen maga a könyv sem rövid, a maga 560 oldalával. A részek 25 percesek, nem volt egyszerű eldönteni, hogy mi legyen benne, és mely részek maradjanak ki. Mindezt úgy kellett összehozni, hogy a hallgató érdeklődését és figyelmét végig fenntartsa a produkció.

2020 nyarát teljes mértékben Ambrózy Bárónak és Hangay kisasszonynak szenteltem és maximálisan jól szórakoztam, sőt függő lettem, futószalagon olvastam az addig megjelent részeket. A Barnum-rejtélyt 2021. elején olvastam. A hullaházi skandalum pedig a múlthéten érkezett, így a hétvégén neki is kezdek. Teljesen őszintén írom, Böszörményi Gyula egy ZSENI, csupa nagybetűvel.

Szeretem a könyvadaptációkat. Főleg akkor, ha az jól is sikerül. A rádiójáték pedig nagyon különleges változat. Ebben a formában életre kelteni egy történetet teljesen más. Hallom a hangokat, és már képzelem is hozzá az arcokat. Szól a korabeli zene, és megelevenedik a helyszín. Lüktet az egész előadás. Észrevétlenül hat a fantáziára. Képzeletünkben forog egy film, szinte látjuk az egészet. A mai világban mindent készen kapunk. Az agyunk gyakorlatilag „csak úgy van”. Két kattintás minden. Ez nagyon kényelmes, de nem feltétlenül jó. Netflix, HBO Max, szipi szupi képvilág és hangeffekt, ezzel pedig olyan magasra tesszük az ingerküszöböt, hogy az egyszerű dolgok majdnem észrevétlenek maradnak. A rádiószínház pedig ezért zseniális, mert nincs szipi szupi képvilág meg hangeffekt, nulla Hollywood. Gyerekkoromtól kezdve szeretem a hangjátékokat. Külön program volt ez mamával. Szabó család, Egri csillagok, Vuk és sorolhatnám.

„1900 ősze.

Budapest székesfőváros a perzsa sah látogatására készül. A titokzatos keleti uralkodó teljes udvarházával egyetemben járja be Európát, mindenhol rendkívüli érdeklődést, sőt rajongást váltva ki.

Rudnay Béla rendőrfőkapitányt azonban egészen más nyomasztja: számos olyan gyilkossági ügy aktája hever az asztalán, amit a legkiválóbb detektívjei sem voltak képesek felderíteni. Vajon a ferencvárosi szatócs miért ölte meg a Bécsből öngyilkossági szándékkal Budapestre érkező festőt – a frissen alkalmazott cselédlány miért mérgezte meg úrnője édesanyját, akit addig sohasem látott – a hamburgi kémiatanár miért utazott Triesztbe, hogy ott a vonaton lelőjön egy általa sohasem látott, tízéves kisfiút? A minden lében kanál Hangay Mili kisasszony és az ő morc bárója nyomozásba kezd, nem tudván, hogy életük máris veszélyben forog.

A Leányrablás Budapesten című, nagy sikerű regény folytatásában a szerző tíz valóban megtörtént, a korabeli sajtó által dokumentált esetre igyekszik fényt deríteni, miközben e szép, izgalmas, békebeli korban valóban élt személyek és valós helyszínek sorát szerepelteti. A nyomozás csak most veszi igazán kezdetét!” – kiadói ajánlás.

Szereplők:

Hangay Emília kisasszony: Tolnai Hella Báró

Ambrózy Richárd: Wunderlich József

Rudnay Béla, rendőrfőkapitány: Gálvölgyi János

Agáta mama: Takács Katalin

Tarján Vilmos, hírlapíró: Kerekes József

Erdős Renée: Gubik Ági

Isti, az Ambrózy villa mindenese: Kretz Boldizsár

Totyó, hóhemvagány: Gálvölgyi János

Rendőrtanácsos és rendőrőrmester: Horváth Péter

Bemondó: Szalóczy Pál

A felvételt Drobek Attila készítette. Zenei szerkesztő: Horváth János. A rendező munkatársa: Szupper Edit. Rádióra alkalmazta és rendezte: Horváth Péter.

A felvételt a Kaneta Produkció Kft. készítette 2022-ben.

Mindenkinek jó rádiózást.