Könyvek kicsiknek

Horváth Ildi: Irány Észak

Költözik a törpcsalád

Az olvasás nekem igazi flow élmény, és ez a gyerekkönyvek felolvasására is igaz. Ezért szeretek olyan könyveket választani, amelyek engem is szórakoztatnak, nemcsak a gyerekeket.

Ezt a könyvet viszont a kislányom szúrta ki a könyvtárban, amit nem is csodálok, mert nagyon színes, fantáziadús már a borító illusztrációja is. Annyira megszerettük mindannyian a törpecsalád kalandjait, hogy már sokadszorra kölcsönöztük ki újra, és sok-sok újra olvasáson vagyunk túl.

A könyv szerzője, Horváth Ildikó elsősorban illusztrátorként ismert, többek között Tamás Zsuzsa Kicsi Mimi sorozatának és Igaz Dóra doktormeséinek önti formába alakjait. 2018-ban, a könyvhéten jelent meg ez a mesekönyve, amelynek nemcsak írója, hanem egyben rajzolója is, ezt azért fontos kiemelni, mert a könyv csupa szín, tele van fantasztikus rajzokkal, a gyerekek tátott szájjal nézik a képeket.

A történet onnan indul, hogy a városi metró alagútrendszerében egy apró lakásban lakó törpecsalád levelet kap, hogy megörököltek Emil bácsitól egy törpevillát az Északi-fennsíkon. Ennek nagyon megörül az egész család (Anyus, Apus, Nana, Tata, a gyerekek: Piros és Menyus), gyorsan pakolnak, ezzel kezdetét veszi a kalandos utazás. És a kalandok természetesen az új otthonba érkezve is folytatódnak.

Rövid, egymásra épülő fejezetekből áll a könyv (tökéletes esti mese alapanyag), viszont a legtöbb kaland önálló meseként is megállja a helyét. Mivel mi már többször olvastuk a történeteket, sokszor a legkedvesebb részeket olvassuk csak újra (a háziállatokról szólók mellett az IZÉről szóló fejezet is nagy kedvencünk).

A törpék új lakhelyén furcsábbnál furcsább állatokkal ismerkedhetünk meg. Ha még nem hallottatok a párduccsigáról, a fennsíki futrinkáról vagy esetleg a nyuszipókról (a kisfiamnak ez a kedvence 😊, de kíváncsiak vagytok rá, akkor mindenképp érdemes beszerezni ezt a mesét. Ezenkívül megtudhatjátok a darázsfészek és csokihullám receptjét, és arra is fény derül a végén egy rejtélyes kincsestérkép segítségével, hogy mi történt Emil bácsival.

Mindenkinek szívből ajánlom, aki szeretni a törpéket, a különleges állatokat, a varázslatos fordulatokat és a szép illusztrációkat. A könyv elején és végén pedig feladatok várják a kis olvasókat.

A Pagony kiadó gondozásában megjelent történetet 4-8 éves korosztálynak ajánlják. Én pedig ígérem, hogy a szülők, akik felolvassák szintén élvezni fogják.

Ha pedig először belehallgatnátok a mesébe, akkor a Pagony csatornáján ezt is megtehetitek: https://www.youtube.com/watch?v=WZVEn2ZeD18

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük