Könyvek nagyoknak

A méltán híres trilógia páratlan befejezése

Nagy örömmel töltött el, hogy Csernovszki-Nagy Alexandra új könyvének, mely Az Írisz titka címet viseli előolvasója lehettem. A könyv még tavaly látott napvilágot és a NewLine kiadó gondozásában került a könyvesboltok polcaira.

A könyv hátoldalán látható tőlem egy idézet mely „a méltán híres trilógia páratlan befejezése” címen olvasható, sok gondolkodás után mostani recenziómnak is ezt a címet adtam, hiszen annyi esemény és érzelem után, ami ebben könyvben olvasható volt, ezt a mondatot találtam leginkább megfelelőnek.

Az Írisz titka

Aki olvasta az előző részeket azok már sejthetik, hogy a záró köteteben valamennyi cselekmény, elvarratlan szál végére pont kerül. A műben tökéletesen kirajzolódnak azok a háttér cselekmények melyekkel együtt értelmezve válik egésszé a történet íve.

Azoknak, akik nem olvasták pár mondatban ismertetném a cselekményt dióhéjban:

Gyarmaty Karolina nyomozónő mindennapjait váratlan esemény zavarja meg. Antónia halála körüli szövevényes szálak csak tovább fokozódnak mikor Zólyomi Margit eltűnésével kapcsolatban is nyomozásra kérik fel Linát.

Az ügy további hátborzongató fordulatot vesz amikor kiderül, hogy Krisztina börtönbe kerülése és az (ott történt?!)  halála körüli körülmények továbbra is tisztázatlanok. Az események sorra követik egymást, egyik megoldandó rejtély követi a másikat.

Mindeközben a cselekmény harmadik szála, nevezetesen Lina előző házasságának mélypontjai is kirajzolódnak előttünk, így szemtanúi lehetünk Karolina elégtételének.

A történet kriminalisztikai és néha már-már horrorisztikus elemeket is tartalmaz, így a könyv kiváló szórakozást jelent a műfaj kedvelőinek. A romantikus lelkületű olvasók is megtalálhatják az Írónő könyveiben számításaikat, hiszen Lina és szerelmének egymásra találása izgalmas olvasmányt ígér.

A trilógiáról bővebben:

Csernovszki-Nagy Alexandra könyveit nem lehet és nem is szeretném beskatulyázni ugyanis az Írónő tökéletesen elegyíti a különböző műfajok mértékét, mindezt pedig egy lenyűgöző történelmi köntösbe bújtatva nyújtja tálcán az olvasónak.

A cselekmény történelmi elemekkel fűszerezett és részesei lehetünk a nyüzsgő városi élet lüktetésének, a kaszinók és vigadók világának, valamint a különböző világvárosok felemelkedésének. Nehéz a könyvekről úgy írni, hogy a frappáns csattanót, a könyv valódi lényegét ne kössük már az elején az Olvasó orrára.

Aki eddig nem olvasta, azoknak mindenképpen ajánlom az Írónő már megjelent könyveinek elolvasását melyek megjelenési sorrendben a következők:

Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja (2019), Antónia eltűnt (Gyarmaty Karolina történetei II.). A kötetek megjelenési sorrendjében önálló regényként is olvasható Mimi regénye (2020), végül pedig a most megjelenő és jelen recenzióm alapját is képező Az Írisz titkacímű regény (Gyarmaty Karolina történetei III.)

Jó olvasást kívánok!

Tóth Detti

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük